De Standaard

Blijf binnen en drink twee liter water per dag

VIJFDAAGSE HITTEGOLF OP KOMST Door de hittegolf de komende dagen wordt iedereen aangeraden zware inspanning­en te vermijden overdag en veel te drinken. Geen alcohol of gesuikerde dranken maar water.

- VAN ONZE REDACTEUR MAARTEN GOETHALS

BRUSSEL | Vandaag gaat het kwik de hoogte in, tot meer dan dertig graden Celsius. En omdat die piek volgens het KMI in Ukkel meer dan drie dagen gaat aanhouden, zonder dat het ooit killer wordt dan achttien graden, wordt vandaag het ‘ ozon- en hitteplan’ afgekondig­d. Dat blijft nog tot en met zondag van kracht, omdat het dan wellicht terug afkoelt.

1. Hoezo, ook een ozonplan?

Ja. Alleen België kent een combinatie van een hitte- én een ozon- plan. Naast extreem ondraaglij­ke temperatur­en, als gevolg van een hete luchtlaag die over het land trekt, zit onze lucht ook vol met ozon. Dat gas woelt in de onderste lagen, en kan ook niet meteen weg. Omdat het grotendeel­s door luchtvervu­iling ontstaat (uitlaten van wagens en fabrieken) gaat het om een ongezonde stof, schadelijk voor de mens.

2. Te warm. Te veel ozon. Wat doet dat met een mens?

Gezonde mensen kunnen normaal gezien tegen die omstandigh­eden, al wordt iedereen aangera- den om zware inspanning­en te vermijden overdag en veel water te drinken om uitdroging te voorkomen, tot twee liter per dag. Gesuikerde dranken en alcohol (hoe verleideli­jk ook) doen trouwens meer kwaad dan goed. En wie eet, opteert best voor een licht verteerbar­e maaltijd. Ozon is een zeer agressieve stof en een gesel voor de slijmvliez­en. Bij te lange blootstell­ing kan het leiden tot geïrriteer­de ogen, hoofdpijn, astma-aanvallen, pijn in de borst en een gevoel van ademnood. Gisteren werd de Europees bepaalde kritische ozon-norm niet overschred­en, maar dat wordt vandaag wel verwacht. De overheid waarschuwd­e ondertusse­n ook de ziekenhuiz­en, de rusthuizen, sportclubs en organisato­ren van culturele activiteit­en, om extra maatregele­n te nemen.

3. Gaat het om een unicum dit jaar?

Neen. Het is de tweede keer deze zomer dat het hitteplan wordt geactiveer­d. De vorige keer was van maandag 18 tot donderdag 21 juli. Het hitte- en ozonplan werd opgezet na de lange hete zomer van 2003. Er werd toen een extra sterfte van 1.300 overlijden­s vastgestel­d. In 2005 werd het plan operatione­el.

4. Waar kan ik best schuilen?

Alvast niet in de stad, waar de temperatuu­r meestal een graad hoger liggen dan landelijk of in bosrijk gebied. Beton en baksteen houden de hitte langer vast.

Gesuikerde dranken en alcohol (hoe verleideli­jk ook) doen meer kwaad dan goed

 ?? Jimmy Kets ??
Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium