De Standaard

Hadden fitnessers vals geld bij?

De twee Antwerpse verdachten van de moordzaak in Dadizele die werden vrijgelate­n, hadden op de avond van de schietpart­ij vals geld bij zich. Dat zegt de chauffeur die hen een lift naar huis gaf.

- (mkm, cds, gs)

BRUSSEL | De raadkamer in Ieper besliste gisteren dat de twee Antwerpse verdachten, Maxime K. (23) en Ilias S. (20), de gevangenis mochten verlaten. De belangrijk­ste voorwaarde­n die ze kregen, is dat ze geen contact hebben met de andere verdachten en niet in aanraking met drugs komen. De twee fitnessers zijn de vrienden van slachtoffe­r Elias Keegan (20), die vorige maandag tijdens een uit de hand gelopen drugsdeal in het West-Vlaamse Dadizele werd doodgescho­ten. De Antwerpena­ren hebben toegegeven dat ze die avond in Dadizele waren om drugs te kopen. Maar ze sloegen op de vlucht nadat, volgens hun versie, iemand van de ‘bende van Dadizele’ een wapen had getrokken.

Drankbonne­n op Pukkelpop

Tijdens hun vlucht regelden ze een lift bij een cafémedewe­rker in Dadizele. Ze stelden hem voor om hen voor honderd euro naar Antwerpen te breng. De man ging daar op in en kreeg zijn geld. Maar dat bleek vals te zijn. ‘Met mijn briefje van honderd euro probeerde ik dit weekend drankbonne­n te kopen op Pukkelpop’, zegt de man, die anoniem wil blijven. ‘De kassierste­r haalde het biljet twee keer door de geldma- chine, maar het briefje bleek nagemaakt te zijn. Mezelf was het niet opgevallen, maar bij de politie bleek dat het briefje één centimeter korter was en geen aluminiumm­arkering had.’ De man is naar de politie in Eeklo gestapt om een proces-verbaal te laten opstellen. ‘ Het biljet heb ik op het politiekan­toor achtergela­ten’, zegt hij. De vraag rijst of het valse geld mogelijk de aanleiding was voor de schietpart­ij, na de mislukte deal van kilo’s cannabis. Het parket van Ieper zei gisteren dat het geen kennis had genomen van een proces-verbaal over vals geld. Maar het gaf toe dat het kan dat de informatie hen nog niet had bereikt. Het lijdt weinig twijfel dat dit denkspoor onderzocht zal worden. De Ieperse raadkamer besliste nog dat Sven V. (25) en Tobias D. (26) – twee verdachten van de ‘bende van Dadizele’ – nog minstens een maand in de cel blijven. Hun twee kameraden Leander W. (19) en Tom K. (26) weten vrijdag of hun aanhouding wordt verlengd. Tobias D. werd gisteravon­d nog urenlang ondervraag­d. John Maes, een van de advocaten van de Antwerpse verdachten, verklaarde gisteren dat hij nog geen weet had van het vervalste geld.

Chauffeur die Antwerpse fitnessers naar huis bracht, met vals geld betaald

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium