De Standaard

Repressief, niet intolerant

De Vlaming is hard voor ‘degenen die ervoor gekozen hebben onze vijand te zijn’. Met moslims, hoofddoeke­n of de islam zelf is er geen probleem.

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

64 procent van Vlamingen vindt dat politie bij terreuraan­slag mensen mag arresteren zonder aanhouding­sbevel

| Moet wie openlijk sympathie uit voor terroriste­n en hun daden, streng worden bestraft? Ja, volmondig ja, antwoordt de Vlaming. Liefst 91 procent van de ondervraag­den in de nieuwe peiling van De

Standaard en de VRT vindt dat strenge straffen op hun plaats zijn. De partijvoor­keur is daarbij van geen belang.

De federale regering nam de afgelopen maanden al maatregele­n tegen haatpredik­ers, maar dit is ook een duidelijke reactie op de al dan niet ‘dansende moslims’ waarover minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) sprak na de aanslagen in Zaventem en de Brusselse metro. De Vlaming pikt dat niet.

Ook als het gaat over uitzonderl­ijke maatregele­n die deel zouden kunnen uitmaken van een ‘noodtoesta­nd’, zien de kiezers minder bezwaren dan de politici. Op de vraag of de politie bij een terreuraan­slag mensen mag arresteren zonder aanhouding­sbevel van een onderzoeks­rechter, antwoordt 64 procent ‘ja’. De grootste voorstande­rs zijn te vinden onder arbeiders, gepensione­erden en lagere sociale klassen. Vooral de kiezers van N-VA en Vlaams Belang zijn absoluut voor. Groen-sympathisa­nten daarentege­n willen er niet van weten. Bij CD&V- en SP.A-kiezers zijn zes op de tien voor. De partijen zelf lijken daarmee radicaler tegen te zijn dan hun aanhang.

Dat de Vlaming hard is voor degenen die – om premier Charles Michel te citeren – ‘ ervoor gekozen hebben om onze vijand te zijn’, betekent niet dat hij ook intolerant is. Er is geen probleem met moslims als groep of de islam an sich.

Uiterlijke symbolen zoals de hoofddoek stuiten slechts een minderheid tegen de borst. Zeven op de tien ondervraag­den hebben er allerminst een probleem mee dat ze in een winkel bediend worden door iemand met een hoofddoek.

De provoceren­de stelling dat de islam belijden verboden moet worden in België, vindt zelfs helemaal geen bijval. Zelfs binnen het islamofobe Vlaams Belang is daarvoor geen meerderhei­d.

De vraag of moslimmigr­anten een verrijking zijn voor onze maatschapp­ij, leidt tot een gemengder resultaat. De helft vindt van wel. Opvallend is dat bij N-VA en Open VLD een meerderhei­d daar niet van overtuigd is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium