De Standaard

Maand wachten op hulp bij postnatale depressie

-

ting gaat het in Vlaanderen om meer dan 6.500 vrouwen per jaar. Daar staan slechts twee gespeciali­seerde centra tegenover.

In Sint-Camillus (Sint-DenijsWest­rem) zijn op dit moment zes bedden voor moeders die zo ziek zijn dat een opname noodzakeli­jk is, twee plaatsen voor dagtherapi­e en acht voor hulp aan huis in heel Oost- en West-Vlaanderen. Vooral daar knelt het schoentje.

De centra willen meer middelen om vrouwen te helpen bij hen thuis. Niet iedereen is gebaat bij een opname, anderen willen die niet. ‘Helaas is het zo dat wie morgen hulp aan huis aanvraagt bij ons, die ten vroegste begin december krijgt’, zegt Bauters.

De wachttijd voor een opname varieert, maar bedraagt momenteel een maand. ‘De vrouw kan zich laten opnemen in een ander psychiatri­sch ziekenhuis, maar dan wordt ze ge- scheiden van haar baby. Hier bij ons blijven ze samen. De band tussen moeder en kind verbeteren, maakt deel uit van de therapie.’

Ook in het gespeciali­seerde centrum van Zoersel zijn ze heel druk bevraagd. ‘We doen er alles aan om de vrouwen desnoods op een andere manier te helpen’, zegt Marijs Lenaerts, coördinato­r van de Moeder en Baby-eenheid van Psychiatri­sch Ziekenhuis Bethanië. ‘Soms moeten we daarvoor in overtal gaan en bedden gebruiken op andere afdelingen.’

Minister Vandeurzen laat weten dat het afhangt van de beschikbar­e middelen of er extra budget naar de centra gaat. Er is intussen in OostVlaand­eren en Antwerpen wel een (halftijdse) coördinato­r aangesteld die moet maken dat problemen sneller ontdekt en behandeld worden. Dat kan ook door een hulpverlen­er buiten de gespeciali­seerde centra. Vlaanderen investeert daarvoor op jaarbasis twee keer 34.000 euro.

De vraag is of die extra coördinati­e volstaat. De centra benadrukke­n dat een postnatale depressie verschilt van een gewone depressie, en dat er dus gespeciali­seerde hulp nodig is.

‘Er is de zorg voor de mama, maar ook die voor het kind’, zegt Lenaerts. ‘Je moet dus op beide vlakken expertise in huis hebben. Het eerste levensjaar is cruciaal voor de ontwikkeli­ng. Niets is zo erg als een moeder die ernstig ziek is en haar kwetsbare baby moet laten wachten.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium