De Standaard

Charles Michel, de chouchou

Vertrouwen in premier piekt, Vlaanderen op achtervolg­en

- (lob)

De ‘mojo’ van Geert Bourgeois (N-VA) is nog altijd niet wat hij moet zijn. Zelfs in eigen rangen is men enthousias­ter over Charles Michel en zijn ploeg dan over de Vlaamse MP.

Het vertrouwen in de federale premier is nog nooit zo groot geweest, schreven we enkele maanden geleden (DS 15 maart). En kijk, nu is het nóg groter. Premier Charles Michel (MR) krijgt een ongeziene score van 72 procent. Zelfs bij de kiezers van de oppositiep­artijen heeft meer dan de helft het volste vertrouwen in de Franstalig­e liberaal.

Ook met het vertrouwen in zijn regering blijft Michel hoge toppen scheren. Met 54 procent zakt hij een tikje terug, maar blijft hij een eind boven de cijfers die gemeten werden voor de regeringen van Elio Di Rupo (PS) en Yves Leterme (CD&V).

Het contrast met de Vlaamse rege- ring blijft verwondere­n. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) enthousias­meert nog altijd niet. De scores van zijn voorganger Kris Peeters (CD&V) zaten keer op keer boven de 70 procent, maar Bourgeois zit op een schamele 52 procent. Hij geniet vooral de steun van de eigen N-VA en binnen CD&V, maar bij de Open VLD-kiezers is dat al met lange tanden. Bij de oppositie scoort hij helemaal ondermaats.

Turteltaks

De Vlaamse regering zelf krijgt ook veel lagere vertrouwen­scijfers dan onder voorganger Peeters. Ze kampt dan ook met het probleem dat ze al verschille­nde onpopulair­e maatregele­n moest nemen. Hogere inschrijvi­ngsgelden en de Turteltaks, om er maar een paar te noemen. Daar kwamen dan ook nog eens de blauwe ministerwi­ssel Turtelboom-Tommelein en de stroom negatieve berichten over viceminist­er-president Liesbeth Homans (N-VA) bo- venop. Echt aanzetten tot mooie Vlaamse dromen deed dat niet.

De aantrekkin­g van het federale niveau is ook merkbaar in de poppoll. Hilde Crevits (CD&V) is de enige Vlaamse excellenti­e in de top 10. Bourgeois staat pas dertiende. Zelfs bij de N-VA-kiezers is het Vlaamse niveau niet top of mind. Maggie De Block (Open VLD) en Charles Michel (MR) zijn er populairde­r dan de stichter van de partij en zijn schare Vlaamse ministers.

Eén opsteker toch: Bourgeois duikt wel op in de top 10 van de CD&V-kiezers en de kiezers van Open VLD.

Ministerwi­ssel en negatieve berichten rond Homans zetten niet aan tot mooie Vlaamse dromen

 ?? © Bart Dewaele ?? Charles Michel: 72 procent vertrouwt hem.
© Bart Dewaele Charles Michel: 72 procent vertrouwt hem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium