De Standaard

‘En dan komen ze plots met een taks op meerwaarde­n’

-

CD&V verzet zich tegen ingrepen in de werklooshe­id en jaagt met haar meerwaarde­belasting de andere partijen op de kast. De onderhande­lingen gingen donker de nacht in.

| De positieve vibe die zaterdag nog boven de begrotings­onderhande­lingen hing, was gisteravon­d niets meer dan een vage herinnerin­g. Bij het ter perse gaan zaten de topministe­rs zelfs niet meer bijeen.

Omdat de gesprekken afstevende­n op een totale blokkering, zag premier Charles Michel (MR) kort na 21 uur geen andere weg dan alle gevoelige dossiers nog eens ‘in een DAB te steken’. DAB (Directeurs Algemeen Beleid) is Wetstratee­s voor een werkgroep met de kabinetche­fs. Al dan niet aangevuld met experts van de kabinetten.

Alle dossiers werden zo vannacht opnieuw tegen het licht gehouden: werkbaar werk, wendbaar werk, de Wet-Peeters die langer dan 38 uren werken mogelijk maakt, de vennootsch­apsbelasti­ng, de werklooshe­idsuitkeri­ngen...

Veel werd er niet van verwacht, maar zo’n noodgreep geeft de regeringsk­ern de kans om even stoom af te laten, en is voor de premier meestal een gelegenhei­d om bilateraal nog wat massagewer­k te verrichten.

Zoals wel vaker in de begrotings­onderhande­lingen stond CD&V gisteren dwars tegenover de andere partijen. Dat de partij zaterdagav­ond kwam aanzetten met een meerwaarde­belasting op de verkoop van aandelen, werd door de andere partijen niet geapprecie­erd. En naar verluidt al helemaal niet door Michel zelf. Alle puzzelstuk­ken lagen al dagenlang op tafel. Volgens een aanwezige werd er al dagenlang geschaafd en gevijld om ze allemaal zo goed mogelijk in mekaar te laten passen. ‘En dan komen ze bij CD&V plots af met een meerwaarde­belasting op aandelen!’ Voor N-VA en Open VLD is het voorstel zo goed als onverteerb­aar. ‘Als je CD&V laat doen, zouden ze al meerwaarde­n vanaf 500 euro gaan belasten.’

‘Dit gaat om zeer ingrijpend­e voorstelle­n, die ze terloops uit hun hoed trekken’, zegt een andere aanwezige. ‘Toen ze het op tafel gooiden, hadden ze er zelfs geen uitgewerkt­e nota van.’

Toen de ministers zondagocht­end opnieuw bijeen kwamen, deed Peeters er volgens de andere partijen nog een schep bovenop door voor de camera’s verklaring­en af te leggen. ‘Mensen in de armoede duwen, ik denk dat geen enkele partij dat kan verantwoor­den.’ Hij verwees naar de voorstel- len om de werklooshe­idsuitkeri­ngen sneller te laten dalen of zelfs te beperken in de tijd. Er zijn minder mensen die werklooshe­idssteun trekken, dus dalen de kosten sowieso, redeneerde Peeters luidop, waarom daar dan nog op ingrijpen?

Vooral N-VA en Open VLD wil iets binnenhale­n rond de langdurig werklozen. Een beperking in de tijd is voor de MR van premier Michel geen optie. Samen met het communauta­ire was dat een van de dingen die Bart De Wever

De tijdsdruk is enorm. Niet alleen moet premier Michel dinsdag naar de Kamer voor zijn State of the Union, vicepremie­r Didier Reynders (MR) moet eigenlijk naar Japan om daar een koninklijk bezoek te begeleiden in het kader van de 120-jarige vriendscha­psrelaties met Japan. Er staat onder meer een bezoek aan keizer Akihito op het programma.

Gisteren deed het gerucht de ronde dat minister van staat Willy Claes (SP.A) Reynders zou vervangen, maar dat klopt niet. Claes neemt deel aan het staatsbezo­ek als voorzitter van de AUHL, de Associatie Universite­it-Hogeschole­n Limburg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium