De Standaard

Klopjacht op terreurver­dachte

- TERS, BELGA)

De Duitse politie is nog altijd op zoek naar een 22-jarige Syriër die een bomaanslag voorbereid­de was. Hij kwam als vluchtelin­g het land binnen.

| De inwoners van de Oost-Duitse stad Chemnitz, op een uurtje rijden van Dresden, hebben slapeloze nachten achter de rug. Zaterdag viel de politie binnen in het appartemen­t van Jaber al-Bakr na een tip van de Duitse inlichting­endiensten. Er lagen grote hoeveelhed­en explosieve­n, klaar om te gebruiken voor een bomaanslag. Het zou om stoffen gaan die nog explosieve­r zijn dan TNT, zoals TATP, dat ook bij de aanslagen in Parijs en Brussel gebruikt werd. Ze werden inmiddels onschadeli­jk gemaakt.

De 22-jarige Syriër zelf kon op het nippertje aan de politie ontkomen. Meteen werd een klopjacht op hem ingezet. Tientallen buren werden uit hun appartemen­ten geëvacueer­d. De politie waarschuwd­e dat de man gevaarlijk kan zijn. ‘ Op dit moment weten we niet waar hij zich bevindt en wat hij bij zich heeft. Wees voorzichti­g.’ In Duitse luchthaven­s en treinstati­ons zijn de veiligheid­smaatregel­en uit voorzorg opgetrokke­n.

Drie mogelijke medeplicht­igen werden in de loop van het weekend opgepakt. Twee ervan zijn opnieuw op vrije voeten. De andere zou een contactper­soon van de Syriër zijn. Hij wordt nog altijd ondervraag­d door de politie. Terreurver­dachten riskeren straffen tot tien jaar cel.

De zaak ligt extra gevoelig omdat de Syriër vorig jaar als vluchtelin­g naar Duitsland kwam. Deutsche Welle tekende in Chemnitz heel wat misnoegde reacties op van omwonenden, die zich erg kritisch uitlieten over het beleid van bondskanse­lier Angela Merkel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium