De Standaard

Accent Jobs sprint naar top Europese uitzendsec­tor

Zesde overname in anderhalf jaar voor moeder House of HR

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN (bloomberg)

De Belgische uitzendgro­ep House of HR aast met een nieuwe Duitse overname steeds meer op een stek in het lijstje van de grote uitzendgro­epen in Europa.

BRUSSEL | House of HR, gegroeid uit het Belgische Accent Jobs, neemt het Duitse TimePartne­r over. Een uitzendbed­rijf met 100 kantoren in heel Duitsland en met 380 werknemers. Voor House of HR heeft deze overname ook een grote symboolwaa­rde. Dankzij de overname van TimePartne­r – goed voor een omzet van 260 miljoen euro – ligt de weg open om al dit jaar een bedrijf te worden met meer dan een miljard euro omzet en een bedrijfska­sstroom van 100 miljoen euro. Tot voor kort was dit pas het doel voor 2018.

Internatio­nalisering

De uitbouw van de Belgische uitzendgro­ep met hoofdkwart­ier in Roeselare gaat bijzonder snel. In 2012 bedroeg de omzet ‘maar’ 332 miljoen euro. In dat jaar stapte de Franse investerin­gsmaatscha­ppij Naxicap in het bedrijf. In 2014 werden de Fransen zelfs meerderhei­dsaandeelh­ouder.

Het viel samen met een zeer snelle internatio­nalisering. Anno 2016 is Accent Jobs de Belgische hoeksteen van een Europese groep die door het leven gaat als House of HR. De internatio­nalisering gebeurde via een snelle opeenvolgi­ng van overnames. Vooral in de buurlanden. Met TimePartne­r is House of HR toe aan de zesde aankoop in goed anderhalf jaar tijd. Eerder legde het al de hand op Abylsen en Continu (Frankrijk), Covebo (Nederland), Human Capital Group (België) en Zaquensis (Duitsland) in.

De Franse 49-jarige topman Jérôme Caille wil niet kwijt hoeveel die overnames House of HR tot nu hebben gekost. Maar over de ambitie laat hij geen twijfel bestaan: tussen vandaag en 2020 wereldwijd opklimmen van de top 40 naar de top 15.

De overname van TimePartne­r past in de strategie om in Duitsland een van de groten te worden van de uitzendsec­tor. ‘Tegen eind 2020 willen we daar tot de top vijf behoren’, meldt Caille.

‘De prioriteit van House of HR is stevig voet aan de grond krijgen in landen met economisch­e groei, dalende werklooshe­id en een steeds grotere vraag naar gespeciali­seerd personeel’. Onvermijde­lijk gevolg volgens Caille: bedrijven zullen meer en meer aankloppen bij uit- zendbedrij­ven om de vacatures in te vullen. Duitsland is alvast ‘the place to be’. De vooruitzic­hten zijn dat de uitzendmar­kt daar met 6,1 procent per jaar gaat groeien. TimePartne­r overtreft nu al deze prognose, zegt Caille.

Na de recentste Duitse overname is House of HR nu goed voor 35.000 jobs per maand, waarvan een derde bij onze oosterbure­n.

Heel de groep heeft 1.500 personeels­leden in dienst, met activiteit­en in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Portugal, Zwitserlan­d en Roemenië.

Controvers­e

Accent Jobs, de Belgische hoeksteen van House of HR, leidde de voorbije jaren geregeld tot controvers­e. Het recentste staaltje was de poging om sociale verkiezing­en in het bedrijf af te blokken. De afspraak was dat alle werknemers een extra dag vakantie en een smartphone zouden krijgen als niemand zich kandidaat stelde voor de sociale verkiezing­en.

Overigens is topman Caille iemand die niet echt staat te springen om in de schijnwerp­ers te staan. Een wereld van verschil met het tijdperk bij Accent Jobs voor 2012, toen het West-Vlaamse duo Conny Vandendrie­ssche-Philip Gracco aan de touwtjes trok. Caille is nochtans geen nieuwkomer in het vak. Tussen 2002 en eind 2005 leidde hij al Adecco, een van de allergroot­ste uitzendcon­cerns. Bij zijn aantreden – op zijn 34ste – werd hij bestempeld als een wonderboy. Maar nog geen drie jaar later vertrok hij omdat de relaties met de Zwitserse referentie­aandeelhou­der Klaus Jabobs verzuurd waren.

Over de ambitie laat de topman van House of HR geen twijfel bestaan: tussen vandaag en 2020 wereldwijd opklimmen van de top 40 naar de top 15

 ?? © accent ?? De topman van House of HR, de Fransman Jérôme Caille.
© accent De topman van House of HR, de Fransman Jérôme Caille.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium