De Standaard

30.000 inwoners, nauwelijks spelers, één veld en nul punten

- (kvu)

wedstrijd op Spaanse bodem als een provocatie gelden.

Spelers vinden met Gibraltare­es bloed is even moeilijk als supporters ronselen. Vandaar dat er drie broers (Lee, Kyle en Ryan Cascairo) en twee neven (Roy en Joseph Chipolina) in de nationale ploeg spelen.

Hoewel de Gibraltare­se voetbalbon­d in 1895 is opgericht, hetzelfde jaar als de Belgische, is het pas sinds 2013 lid van de Uefa. Spanje verzette zich jarenlang tegen het lidmaatsch­ap omdat het Catalonië en Baskenland, regio’s in Spanje die autonomie claimen, niet op ideeën wilde brengen. Sportieve argumenten wist Gibraltar niet in de weegschaal te gooien. Maar drie rechtszake­n bij het Internatio­nale Sporttribu­naal Tas kregen de Uefa en Fifa uiteindeli­jk op de knieën.

Gibraltare­se spelers vinden is moeilijk, ook voor de plaatselij­ke clubs waar Spanjaarde­n in het overtal zijn. Daarom verplicht de Gibraltare­se bond (GFA) elke ploeg om in elke match een Gibraltare­es 90 minuten te laten spelen. ‘We wilden eigenlijk drie Gibraltare­zen per match verplichte­n, maar na overleg met de clubs beginnen we bij één’, klinkt het bij de GFA.

Gibraltar slikte in de vorige EK-kwalificat­ies 56 doelpunten in tien wedstrijde­n. Toch wist het zijn ambitie waar te maken. In twee wedstrijde­n, buitenshui­s, maakte Gibraltar zowaar een goal: in Schotland (6-1) en Polen (8-1). Deze kwalificat­ies ligt de lat hoger: Gibraltar wil een punt behalen.

De spelers hopen vanavond vooral hun collectie voetbalmem­orabilia uit te breiden. Hazard en co. mogen zich aan een jacht op hun shirts verwachten. Zo was doelman Jordan Perez als een kind zo blij dat hij tegen Duitsland de handschoen­en van Manuel Neuer kreeg. ‘Ook al slikte ik zeven goals...’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium