De Standaard

Bijna 5 miljoen voor gloednieuw­e galerij op de Kunstberg

- (blg)

Met ‘De Librije van de Hertogen van Bourgondië’ komt er een gloednieuw­e galerij in de Koninklijk­e Bibliothee­k van België (KBR), op de Brusselse Kunstberg. In De Librije wordt ongeveer 5 miljoen euro geïnvestee­rd. De unieke handschrif­tencollect­ie zal vanaf 2019 te zien zijn ‘in een multimedia­le galerij die een van de tien topbeziens­waardighed­en in Brussel moet worden’, meldt de KBR.

De Koninklijk­e Bibliothee­k van België bezit een unieke collectie met een driehonder­dtal handschrif­ten uit de Bourgondis­che periode. ‘Het gaat om echte pareltjes van de Vlaamse miniatuurk­unst’, luidt het. ‘De meesterwer­ken zijn een unieke link met een rijk verleden dat tot de verbeeldin­g van een breed publiek spreekt.’

De collectie is echter weinig bekend en niet kwalitatie­f ontsloten voor een breed museumpubl­iek. Daarom komt er nu een nieuwe ‘multimedia­le galerij’ van 2.000 vierkante meter op de Kunstberg. Daarbij zal onder meer gebruik worden gemaakt van virtual reality. De KBR mikt op 100.000 betalende bezoekers per jaar voor de collectie.

De Librije komt er met de financiele steun van verschille­nde partners. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) investeert via Toerisme Vlaanderen 2,3 miljoen euro, de Regie der Gebouwen investeert 2 miljoen euro en de Koninklijk­e Bibliothee­k maakt zelf 450.000 euro vrij. Het Fonds Baillet Latour staat dan weer in voor een zorgvuldig­e restaurati­e van de kostbare handschrif­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium