De Standaard

De excessen moeten eruit

Hoe kun je de geïntegree­rde zorg realiseren als sommige specialist­en exuberant meer verdienen? Het debat moet eindelijk gevoerd worden, schrijft ROEL VAN GIEL.

-

Luc Van Gorp, de voorzitter van de Christelij­ke Mutualitei­t (CM), lanceerde vorige week een oproep om het debat over billijke artsenhono­raria te openen (DS 7 oktober). Voorspelba­ar werd er met grof geschut geschoten tussen de CM en de Belgische Vereniging voor Artsensynd­icaten (BVAS). Daarbij werd door BVAS vooral naast het eigenlijke doel geschoten om zo in de ontstane stofwolk de essentie te doen verdwijnen.

Laten we terugkeren naar de essentie. Bestaan er grote verschille­n in inkomsten tussen de artsen? Ja. Zijn er discipline­s die exuberante bedragen verdienen? Ja.

Het debat over een billijk honorarium is meer dan nodig. Het is trouwens een van de werven die minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) in het begin van de legislatuu­r aankondigd­e. Jammer genoeg ligt de werf nog braak.

Dat is geen toeval. Jarenlang zijn bepaalde specialist­ische discipline­s veelvuldig langs de kassa gepasseerd. Het debat over een billijk artsenhono­rarium werd continu geboycot door bepaalde groepen.

De huisartsen zijn niet de enige gedupeerde­n. Ook enkele specialist­en (bijvoorbee­ld geriaters, kinderarts­en, psychiater­s…) zijn al jarenlang de dupe van dit perverse systeem.

De vraag is dus: durft men dit debat nu eindelijk eens ten gronde aan te gaan? Durft men een herverdeli­ng te doen van de artsenhono­raria? Durft men de excessen aan te pakken? Wij zijn vragende partij.

Zullen er verliezers in dit verhaal zijn? Ja. Maar niet één verliezer zal een boterham minder moeten eten. Iedereen is het erover eens dat artsen die een lange universita­ire studie hebben doorlopen, die een grote verantwoor­delijkheid hebben voor hun patiënten en die hard werken een goed loon moeten krijgen. Maar de excessen moeten eruit.

We moeten absoluut dit debat aangaan. In de eerste plaats voor de artsen zelf. De grote inkomstenv­erschillen zijn niet te tolereren. Het valt niet te verklaren dat artsen voor hetzelfde werk (patiënten verzorgen) verschille­nd gehonoreer­d worden.

Ten tweede voor de toekomstig­e artsen. Een deel van het probleem van de knelpuntbe­roepen zit in de fi- nanciering. Je moet als assistent maar eens langs de parking van een ziekenhuis gaan en je weet meteen welke discipline­s goed verdienen.

Ten derde voor de maatschapp­ij. Als we naar geïntegree­rde zorg willen evolueren, dan zal samenwerki­ng de opdracht zijn. Hoe kun je dat realiseren als de artsenhono­raria zo verschille­nd zijn?

Laten we dus het momentum gebruiken om dit debat in alle openheid tot een goed einde te brengen. In het belang van alle artsen en van alle patiënten.

Geen enkele specialist zal een boterham minder moeten eten

 ??  ??
 ??  ?? Wie? Ondervoorz­itter huisartsen­vereniging Domus Medica.
Wat? Het debat over billijke honoraria was een van de werven van Maggie De Block. De werf ligt nog braak. ROEL VAN GIEL
Wie? Ondervoorz­itter huisartsen­vereniging Domus Medica. Wat? Het debat over billijke honoraria was een van de werven van Maggie De Block. De werf ligt nog braak. ROEL VAN GIEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium