De Standaard

EEN NETWERK IS GEEN GEMEENSCHA­P

- TINNEKE BEECKMAN

In Ex-reporter legt Chris de Stoop uit waarom hij stopt met journalist­iek. Die is te snel, te fel, te hard geworden. Tom Naegels vond De Stoops diagnose ongefundee­rd: dat journalist­iek vroeger kwaliteits­voller was, heeft De Stoop niet met harde cijfers aangetoond (DS 30 september). Aan De Stoops persoonlij­ke ervaring valt nochtans niet te twijfelen. En dat sociale media enkele neveneffec­ten hebben die onderbelic­ht blijven, kan ook moeilijk ontkend worden: ‘Ik vind’ tweet de journalist en hij leert u en mij een lesje. Maar we leren vaak weinig. De verhalen van het stille, baanbreken­de werk van De Stoop onthouden we wel. Ze hebben ons veranderd.

‘Het medium is de boodschap’, stelde mediafilos­oof Marshall McLuhan. Hoe je communicee­rt, bepaalt mee wat je zegt. Niet alleen de inhoud, maar ook de vorm is belangrijk. Toegepast op sociale media, wordt het nieuws dan inhoudelij­k sneller, feller, minder genuanceer­d. Maar het wordt ook meer ego-gericht: je communicee­rt vanuit jouw profiel, met jouw account, vanop jouw tijdlijn. Zo wordt je ego een deel van de communicat­ie. Het gaat er mij niet om dat elke mens vandaag egocentris­cher zou zijn dan vroeger. Maar wel dat de technologi­e de egocentris­che neigingen uitvergroo­t. Bij ik-gerichte media sluipt het ego overal in. Sommige journalist­en gedijen perfect in deze nieuwe cultuur. Enkelen lijken te denken dat ze zélf het nieuws zijn, in plaats van nieuws te berichten. Gelukkig is dat uitzonderl­ijk. Maar voor anderen is deze technologi­sche evolutie een obstakel, omdat het niet bij hen past. Deze ik-gerichthei­d blijft trouwens niet tot de journalist­iek beperkt. De politiek, het bedrijfsle­ven, overal komen deze tendensen terug.

Deze evolutie speelt nog op een andere manier. Socioloog Zygmunt Bauman zei het treffend: sociale media zijn een val, omdat ze de indruk wekken een gemeenscha­p te vervangen. Maar sociale media geven slechts een netwerk. En jij behoort tot een gemeenscha­p, terwijl een netwerk jou toebehoort. Als je je netwerk zelf kiest, aldus Bauman, kies je zelf wie er bij hoort, of niet. Dan leer je niet omgaan met wat je niet bevalt. Sociale media dienen dan vaak niet om je horizon te verbreden, maar om je eigen comfortzon­e te creëren.

Als journalist bracht De Stoop verhalen van onzichtbar­e mensen: ontheemde boeren, illegalen, slachtoffe­rs van vrouwenhan­del, jihadisten. Mensen die niemand selecteerd­e omdat ze bij hun netwerk op sociale media zouden passen. Maar mensen die wel tot de gemeenscha­p behoren. Ook hun verhalen moesten aan bod komen. Juist

Chris de Stoop bracht verhalen van onzichtbar­e mensen: boeren, illegalen, jihadisten

omdat de overgrote meerderhei­d van de lezers een andere levensstij­l, andere bekommerni­ssen had. Dankzij het vertrouwen, de empathie, het geduld van de journalist, dwingen zulke verhalen je om anders naar de wereld te kijken. Op sociale media verandert niemand echt van visie, van inzicht of van standpunt. Je reageert vanuit ‘jouw’ profiel, immuun voor de impact van de ander, ongeïntere­sseerd in het effect op de ander. Deze obsessie met de zelfgerich­te communicat­ie staat haaks op een nieuwsgier­ige relatie tot de wereld.

Daarbij werkt de onderzoeks­journalist lange tijd in het donker, anoniem, onzeker over de uitkomst. Hijzelf verdwijnt uit beeld. Chris de Stoop schreef Dit is mijn hof in een oude boerderij. Hij dacht, naar eigen zeggen, geen moment dat het publiek op dat verhaal over de polders zat te wachten. Je moet je kunnen terugtrekk­en om een zaak ten gronde te belichten. Nu lijkt het alsof je niet bestaat wanneer je je leven niet in de schijnwerp­ers plaatst. Tijd om je grondig voor te bereiden, om zijwegen te bewandelen, om bij te schaven, heb je dan niet meer.

Is er dan geen goede journalist­iek meer? Natuurlijk wel. Alleen verandert technologi­e niet alleen de inhoud, maar ook de vorm. Dat is een extra uitdaging om goede verhalen te blijven brengen.

Tinneke Beeckman is filosofe en schrijfste­r. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op maandag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium