De Standaard

HOUD HET SOCIAAL OVERLEG VRIJWILLIG

- Pieter Pecinovsky Doctoraats­onderzoeke­r Instituut voor Arbeidsrec­ht (KU Leuven).

De regering is vastbeslot­en om de loonnormwe­t van 1996 te hervormen. Deze wet laat de sociale partners toe om voor een periode van twee jaar de maximaal toegestane gemiddelde loonsverho­ging voor werknemers vast te leggen. Het doel van deze loonnorm is om een sterke stijging van de loonkosten tegen te gaan, om zo de concurrent­iekracht van de Belgische economie te verhogen. Indien de sociale partners geen akkoord kunnen bereiken over de loonnorm, dan kan de overheid die zelf opleggen.

Hoewel de loonhandic­ap deels is afgenomen, is hij niet verdwenen, ondanks de verschille­nde door de overheid opgelegde loonnormen die tijdens de crisisjare­n rond de 0 procent hingen en andere maatregele­n van de regering-Michel zoals de indexspron­g en de tax shift. De regering wijt dit aan de gebrekkige werking van de loonnormwe­t.

De hervorming van de loonnormwe­t staat dus hoog op de agenda. Ook de Europese Commissie vraagt dit al jaren. Zowel het regeerakko­ord als de aanbevelin­gen van de Commissie stellen dat die hervorming in overleg met de sociale partners moet gebeuren. Kris Peeters heeft het sociaal overleg over deze materie nu opgegeven, omdat er volgens hem lang genoeg over is gediscussi­eerd zonder tot een akkoord te komen, en omdat een snelle wetswijzig­ing belangrijk is, gezien de nieuwe loonnorm binnenkort zal worden vastgelegd voor de termijn van 20172018. Een laattijdig­e hervorming zal pas uitwerking krijgen in 2019. Legitimite­it

Het lijkt logisch dat de overheid zelf een beslissing neemt als de sociale partners geen akkoord kunnen bereiken. Toch begeeft de regering zich op een gevaarlijk terrein, zeker omdat de sociale partners zelf nog mogelijkhe­den zagen voor overleg. De loonvormin­g behoort tot de kern van het fundamente­el recht op collectief onderhande­len van de sociale partners. Dit recht is gegarandee­rd in internatio­nale en Europese mensenrech­tenverdrag­en en in de Grondwet. De loonnormwe­t is in feite een procedure die de grenzen vaststelt van de collectiev­e onderhande­lingen over de loonvormin­g.

Hoewel het geen probleem vormt dat de overheid die regels wettelijk vastlegt, is het akkoord van de sociale partners hierover essentieel voor de legitimite­it en aanvaardin­g van het systeem. Indien de eenzijdig opgelegde procedure te beperkend is, dan is ze problemati­sch in het licht van de vrijwillig­heid van de onderhande­lingen. Die vrijwillig­heid is volgens de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie en het Europees Comité voor de Sociale Rechten een centraal principe van het recht op collectief onderhande­len. Uit die vrijwillig­heid volgt een zekere autonomie voor de sociale partners. Een verregaand­e beperking van die autonomie door de loonnormwe­t ligt moeilijk. Als de spelregels werden opgelegd met het akkoord van de sociale partners, dan is er geen probleem. Maar als de regering zonder sociaal overleg verder gaat met de hervorming, dan zou een verstrengi­ng van de loonnormwe­t wel eens kunnen botsen met de internatio­nale controleor­ganen die waken over het recht op collectief onderhande­len.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium