De Standaard

DE UITSCHUIVE­R TE VEEL?

Republikei­nse steun voor Trump brokkelt af na seksistisc­he vuilbekker­ij

- VAN ONZE REDACTR ICE EVITA NEEFS

De ene na de andere vooraansta­ande Republikei­n riep Donald Trump dit weekeinde op om plaats te ruimen voor een nieuwe kandidaat. Er hangt een donkere crisissfee­r in de Grand Old Party, nadat een videofragm­ent is opgedoken met vrouwonvri­endelijke uitspraken (zie inzet).

Het is lang niet de eerste keer dat Trump zich als een seksist gedraagt, de spot drijft met gehandicap­ten of Mexicanen ‘misdadiger­s en verkrachte­rs’ noemt. Zijn de Republikei­nse excuses voor diens verfoeilij­ke taalgebrui­k eindelijk uitgeput? Of is er wat anders aan de hand? De Congresled­en lijken vooral hun eigen hachje te willen redden met hun kritiek op de leider van hun partij. Voorheen zag het er naar uit dat Trump nauwelijks invloed zou hebben op de Congresver­kiezingen. Nu vrezen ze te worden meegesleur­d in zijn val.

Mannentaal

Zelf is Trump niet van plan er de brui aan te geven: ‘Ik heb nog nooit in mijn leven opgegeven’. Zelfverze- kerd voegde hij eraan toe dat hij ‘enorme steun geniet’. En dat is niet eens gelogen. Het is opvallend hoeveel partijtopp­ers achter hem blijven staan. Velen gaven toe dat zijn verontschu­ldigingen wat zwakjes waren

(zie inzet), maar, klonk het, we zullen zien hoe hij zich tijdens het debat (afgelopen nacht om 3 uur Belgische tijd) gedraagt.

Trumps running mate, Mike Pence, zei Trumps woorden niet te kunnen verdedigen, maar blijft op post. Net als zijn trouwste bondgenote­n, Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, en Rudy Giuliani, exburgemee­ster van New York, en zijn grootste financiers, Robert en Rebekah Mercer. ‘ Zo praten mannen nu eenmaal’, vergoelijk­te Giuliani.

Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden, trok wel zijn uitnodigin­g voor een verkiezing­smeeting in zijn thuisstaat Wisconsin in, maar vroeg Trump niet om zich terug te trekken.

Steun

Ook de gewone Republikei­nse kiezers vielen hun kandidaat niet meteen af. Het magazine Politico peilde onmiddelli­jk naar de reacties op de video en op Trumps excuses en stelde vast dat driekwart van de Republikei­nen vindt dat de partij hem moet blijven steunen. Slechts 13 procent meent dat ze hem moet laten vallen.

De steun voor Trump is in de peilingen met slechts een procentpun­t gedaald. Meer zelfs: kandidaten die hun steun intrekken, moeten niet op veel begrip, laat staan extra stemmen rekenen. 10 procent van de Republikei­nen zag zelfs helemaal geen graten in Trumps woorden. Volgens experts duurt het evenwel enkele dagen voor het volle gewicht van een gebeurteni­s voelbaar is in de publieke opinie.

Een fraai zicht is het alleszins niet. Juristen draaiden dit weekeinde overuren om een uitweg te vinden, maar concludeer­den dat, als Trump niet uit eigen beweging vertrekt, de partij hem volgens haar eigen statuten daartoe niet kan dwingen. Als hijzelf aftreedt, zijn de problemen nauwelijks kleiner. Dan moet de vervanger erin slagen in een nieuwe stemronde een meerderhei­d van de stemmen te vergaren.

Hillary’s speeches

En zelfs als dat allemaal lukt, dan moet de nieuweling nog op de kiesbrieve­n raken. Niet alleen zijn die in de meeste staten al gedrukt, in enkele staten hebben de kiezers al de kans gehad hun stem vervroegd uit te brengen. Zijn stemmen voor Trump dan waardeloos? En wat met mensen die voor Hillary Clinton kozen, omdat ze Trump niet kunnen pruimen, maar de nieuwe Republikei­n verkie-

zen boven de Democrate? Alleen een legertje advocaten zou er wel bij varen. Bovendien zou het Trumps aanhangers sterken in de overtuigin­g dat het hele systeem vervalst is en dat zij, zoals steeds, de dupe zijn.

Het enige wat de partijtop kan doen, is Trump op droog zaad zetten. De miljardair is erg afhankelij­k van de partijorga­nisatie voor zijn campagne. Zonder die hulp is Trump gedoemd.

Voor Clinton kwam de video in elk geval op het ideale moment. De heisa leidde de aandacht af van uitgelekte speeches die ze gaf voor een publiek van bankiers en waarin ze een stuk vriendelij­ker is voor Wall Street dan tijdens verkiezing­smeetings.

Met hun kritiek op de leider van hun partij lijken Congresled­en vooral hun hachje te willen redden

 ??  ??
 ??  ?? © nyt
© nyt
 ?? Stills uit de bewuste ‘grab them by the pussy’-video. © The Washington Post/Getty Images ??
Stills uit de bewuste ‘grab them by the pussy’-video. © The Washington Post/Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium