De Standaard

DE VACCINREVO­LUTIE: ZIEKTES STOPPEN VOOR ZE SLACHTOFFE­RS MAKEN

Door ebola groeit het besef dat vaccins voor weinig gekende ziektes veel sneller klaar moeten zijn. Een stille revolutie in de farmawerel­d voltrekt zich.

- VAN ONZE REDACTEURS STIJN COOLS MAXIE ECKERT

| Ettelijke jaren neemt de ontwikkeli­ng van een vaccin in beslag. Dat is veel en veel te lang, als er plots een nieuw virus uitbreekt dat in razende vaart de wereld rondreist. Na de ebola-uitbraak in 2014, die meer dan elfduizend mensen het leven kostte, is dat de overheden, de ngo’s en de farmawerel­d pijnlijk duidelijk geworden.

Daarom is de voorbije maanden koortsacht­ig achter de schermen gewerkt om een nieuwe aanpak voor vaccins uit te dokteren. Een blauwdruk van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) die dateert van kort voor de zomer geeft de richting aan: een ongeziene proactieve aanpak over de grenzen van bedrijven en overheden heen is nodig om de mensheid voor een nieuwe ramp te behoeden. Ook al is het bedrijfsec­onomisch contra-intuïtief om vaccins te beginnen ontwikkele­n voor ziektes die nu nauwelijks slachtoffe­rs maken en dat misschien ook nooit zullen doen.

GSK, wereldleid­er in vaccinatie­s, zegt een oplossing te hebben: het Britse farmabedri­jf wil een Bioprepare­dness Organisati­on (BPO) oprichten, bij voorkeur met steun van andere bedrijven en de overheid. Een team van een honderdtal wetenschap­pers zou zich concentrer­en op ziektes als het chikunguny­a-virus, riftdalkoo­rts of het westnijlvi­rus. Weinig gekend, maar potentieel erg bedreigend.

Enorme kostprijs

Een van de grondlegge­rs is de Belg Luc Debruyne, president Global Vaccines van GSK. ‘Een uitbraak als ebola leidt tot een complete ontwrichti­ng van onze normale activiteit, zowel wat betreft onderzoek als productie. De kosten zijn enorm. Op het moment dat de crisis voorbij is, gaat alle aandacht – en dus ook de bijhorende middelen – weer liggen.’

Vandaar het idee proactief tewerk te gaan. ‘Op basis van adviezen van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie kan de BPO aan de slag met het onderzoek, de ontwikkeli­ng en de pilootprod­uctie van nieuwe vaccins. Door samenwerki­ng met de overheid moet ook het goedkeurin­gsproces sneller kunnen’, zegt Debruyne.

Op financieri­ngsvlak stelt GSK een opmerkelij­ke ‘ no loss, no pro

fit’- constructi­e voor. Externe fondsen moeten de ontwikkeli­ng van de vaccins dekken. ‘We hebben een verantwoor­delijkheid ten opzichte van de publieke gezondheid. Op de toegang tot onze technologi­e of onze jarenlange ervaring willen we geen prijs plakken. Maar die subsidiëri­ng is wel nodig.’

Waar dat geld vandaan moeten komen? Ook daar is onlangs een forse stap in gezet. Eind augustus werd Cepi opgericht, een coalitie van de Noorse en de Indiase overheid, de Bill & Melinda Gates Foundation, de Wellcome Trust en het Wereld Economisch Forum. Farmabedri­jven GSK en Merck maken deel uit van het bestuur. De Belg Peter Piot is er overigens vicevoorzi­tter.

Het doel van deze organisati­e: ‘Toekomstig­e epidemieën stoppen door nieuwe vaccins te ontwikkele­n’, zegt woordvoerd­er Hannah Isom. Of de methode die GSK voorstelt de juiste is, wil ze niet zeggen. ‘Eigenlijk zitten we nog in de opstartfas­e.’ De organisati­e hoopt de eerste jaren een budget van enkele honderden miljoenen euro’s in de strijd te gooien.

Wake-upcall

Debruyne: ‘We willen zelf met ons idee voor een BPO een voorstel doen, maar staan open voor suggesties. Het is aan Cepi om knopen door te hakken.’

Farmabedri­jven Merck en Johnson & Johnson (J&J) bevestigen dat heel de sector broedt op een andere aanpak. ‘Ebola was een wake-upcall’, zegt Johan Van Hoof, een Belg die Janssen Vaccines leidt, een onderdeel van J&J. Heel de industrie en de WHO gingen toen samen aan de slag om een vaccin te vinden tegen het virus.

‘We hebben snel kunnen investeren in de strijd tegen ebola, zonder te weten of we succesvol zouden zijn. Gezien de hoge kosten zou het een hele uitdaging zijn om dat in de toekomst nog eens te doen. Er is nood aan nieuwe mechanisme­n om de industrie te steunen.’

Een ongeziene proactieve aanpak is nodig om de mensheid voor een nieuwe ramp te behoeden

 ?? © nyt ?? De ebola-uitbraak in 2014 maakte meer dan elfduizend slachtoffe­rs, vooral in Afrika (op de foto: Monrovia, Liberia).
© nyt De ebola-uitbraak in 2014 maakte meer dan elfduizend slachtoffe­rs, vooral in Afrika (op de foto: Monrovia, Liberia).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium