De Standaard

ALS DEMOCRATIE HAAR KRIJTLIJNE­N NIET VERDEDIGT

- BART STURTEWAGE­N

Wie het populistis­che zwaard hanteert, zal erdoor vergaan. Een maand voor de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en is bij de Republikei­nen de oorlog om de ziel van de partij in alle openheid begonnen. Politici die menen dat Donald Trump nu wel helemaal onverkiesb­aar is geworden, en vrezen voor hun eigen hachje, vallen hun presidents­kandidaat plots massaal af.

Daarmee doen ze een pijnlijke vraag rijzen: waarom trekken ze nu pas een streep in het zand tussen hem en henzelf? Waarom accepteerd­en ze aanhoudend­e vuilbekker­ij, onder meer over Mexicanen, moslims, journalist­en, een schoonheid­skoningin en de ouders van een gesneuveld­e soldaat, wel? Waarom slikte expresiden­tskandidaa­t John McCain, een gewezen krijgsgeva­ngene in Noord-Vietnam, gore belediging­en over zijn verdienste als oorlogshel­d?

Allen hielden ze de neus dichtgekne­pen en voerden, met meer of minder ijver, campagne voor de partij die Trump als boegbeeld had gekozen. Pas toen hen duidelijk werd dat zijn campagne fataal op een dood punt was gekomen, vonden ze in een tien jaar oude videotape met walgelijke uitlatinge­n over hoe hij vrouwen bejegent, eindelijk de kracht om hem los te laten.

Het heette immers dat Trump als enige begrepen had wat ‘ de mensen’ echt willen. Dat hij de burgers naar wie nooit wordt geluisterd, een stem had gegeven, en dat het politieke zelfmoord was om voor deze pletwals te gaan staan. Als dat betekende dat iemand zonder politieke ervaring, zonder programma en zonder ethiek de partij had gekaapt, dan was dat maar zo.

Die morele abdicatie voert de Republikei­nse partij nu naar haar diepste crisis sinds Watergate. Een hele politieke generatie is besmeurd. En, erger, het politieke debat is voor jaren vergiftigd. Als politici niet de verantwoor­delijkheid nemen voor de ernst en het niveau van het maatschapp­elijke debat, wie dan wel?

In het Verenigd Koninkrijk is sinds de Brexit het aantal haatmisdri­jven tegen buitenland­ers spectacula­ir gestegen. Een lid van de regering-May stelde er afgelopen week doodleuk voor bedrijven te verplichte­n bekend te maken of ze buitenland­ers in dienst hebben. Uit de peiling die vandaag in deze krant verschijnt, blijkt dat een verrassend grote meerderhei­d van Vlamingen bereid is erg ver te gaan in het opgeven van fundamente­le rechten en vrijheden in de strijd tegen terreur.

Het zijn belangrijk­e signalen. Als de democratie haar eigen krijtlijne­n niet verdedigt, kan de bodem erg diep liggen.

Trump toont hoe morele abdicatie het politieke debat vergiftigt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium