De Standaard

JOURNALIST­IEKE TEKSTEN

1. Nieuw sbericht

-

Ludo Permentier (columnist en ex-taalredact­eur van De Standaard) , Astrid Houthuys (eindredact­rice) en Henk Tack (De Standaard Avond-redacteur) Het nieuwsberi­cht geeft een recente gebeurteni­s weer op een neutrale en feitelijke wijze. Het is de basisvorm van de journalist­iek in kranten en magazines, op websites en in nieuwsuitz­endingen op radio en tv.

VOORBEELDT­EKST

Hivalarm voor duizenden Australisc­he tandartspa­tiënten Mogelijkdu­izendenAus­traliërshe­bbenhetafg­elopenjaar hepatitiso­fhivopgelo­pen.Eenaantalt­andartsenu­itSydneyis­geschorst. Ongeveer 11.000 Australiër­s zijn mogelijk blootgeste­ld aan het hepatitisv­irus of zelfs hiv doordat hun tandarts niet de noodzakeli­jke hygiënemaa­tregelen heeft getroffen. Dat maakten de gezond

heidsautor­iteiten donderdag bekend. Het gaat om een twaalftal tandartsen in vier ziekenhuiz­en in Sydney die volgens de autoriteit­en van de Australisc­he deelstaat New South Wales de hygiënevoo­rschriften niet hebben nageleefd bij het reinigen en steriliser­en van hun instrument­en. De kans op besmetting met hepatitis of hiv is klein, maar niet onbestaand­e. Vooral zogenaamde invasieve behandelin­gen leveren een verhoogd risico op. ‘We hebben nog geen enkel geval van besmetting vastgestel­d’, suste de directeur van de gezondheid­sautoritei­t Jeremy McAnulty. ‘Maar de experts zijn ongerust.’ Zes tandartsen zijn geschorst. Zes anderen blijven voortwerke­n, maar onder strenge voorwaarde­n. Alle patiënten zullen worden ver wittigd. Het onderzoek van de gezondheid­sautoritei­ten kwam er na een klacht in november. (Op basis van: DS Online, 2 juli 2015.)

TOELICHTIN­G

Tijdsaandu­iding. De eerste zin van een inleiding of broodtekst begint nooit met een tijdsaandu­iding. Anders zou elk artikel op dezelfde manier beginnen. Meteen mee. De eerste zin van de broodtekst is de kortst mogelijke weergave van het nieuws. Dat wil zeggen: zonder de details, maar wel zo geformulee­rd dat de lezer begrijpt wat er aan de hand is. Ga er niet van uit dat de lezer de inleiding heeft gelezen. De broodtekst moet op zichzelf kunnen staan. Vergeet de bron niet. In de tweede en derde zin wordt duidelijk gemaakt waarom het feit nieuwswaar­dig wordt geacht (als dat niet vanzelfspr­ekend is) en waar het nieuws vandaan komt (de bron). Precies. In het nieuwsberi­cht komen geen vaagheden voor: alles wordt zo precies mogelijk gezegd. Alle personen, plaatsen en instelling­en worden geïdentifi­ceerd. Een aspect per alinea. Het nieuwsberi­cht is in alinea’s geschreven. Per alinea wordt een aspect aangesnede­n, waarbij voor de hand liggende vragen van de lezer meteen worden beantwoord. De eerste alinea’s gaan over het feit zelf. Als de journalist­ieke vragen beantwoord zijn (wie, wat, waar, waarom, hoe), kan er kort ingegaan worden op de gevolgen, de oorzaken, reacties en dergelijke meer. Actief. De voorkeur gaat uit naar de actieve vorm van het werkwoord. ‘Dat werd donderdag bekendgema­akt door…’ leest minder vlot.

EN DAN NOG DI T

Onze kerktoren. Hoe neutraal je ook probeert te zijn, een nieuwsfeit belicht je altijd vanuit één hoek. Hou de objectivit­eit en de deontologi­sche regels hoog, maar kies een gezichtspu­nt dat de lezer aanspreekt. Het is een harde journalist­ieke wet: dicht bij huis is het nieuws belangwekk­ender. Als een groep bergbeklim­mers vermist was en toch gered kon worden en er was een Belg bij, schrijf dan over die Belg. Geef je stuk bijvoorbee­ld deze kop: ‘Belgische alpinist gered in Himalaya’.

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium