De Standaard

IS ronselt Belgische tieners

- VAN ONZE REDACTEUR YVES BARBIEUX

BRUSSEL | Het aantal minderjari­gen dat terreurgro­ep IS probeert warm te maken om aanslagen te plegen, stijgt in ons land alarmerend snel. Dat bevestigt het federaal parket. ‘De jongeren worden niet meer aangesprok­en om in Syrië te gaan strijden, wel om in ons land aanslagen te plegen’, zegt parketwoor­dvoerder Eric Van der Sypt. De jongste paar maan- den alleen kreeg het gerecht een tiental dossiers binnen. Het ronselen van jonge kandidaat-jihadisten gebeurt doorgaans via sociale media. Daarbij wordt vaak gebruikgem­aakt van de app Telegram, het versleutel­de en daarom ook geliefkoos­de berichtenk­anaal van terroriste­n.

Het aantal minderjari­gen dat IS probeert warm te maken om aanslagen te plegen, stijgt in ons land alarmerend snel. Dat bevestigt het federaal parket.

BRUSSEL | ‘De jongeren worden niet meer aangesprok­en om in Syrië te gaan strijden, wel om in ons land aanslagen te plegen’, zegt parketwoor­dvoerder Eric Van der Sypt. De jongste paar maanden alleen kreeg het gerecht een tiental dossiers binnen. In almaar meer radicalise­ringsdossi­ers duiken minderjari­ge verdachten op. ‘Jongeren zijn gemakkelij­k te beïnvloede­n, dat weten de terreurpla­nners van IS ook. Voor de omgeving van de jongeren en voor het parket valt het niet mee om hen te controlere­n. En als ze toch betrapt worden, is het moeilijk die minderjari­gen te bestraffen.’

Het ronselen van jonge kandi- daat-jihadisten gebeurt doorgaans via sociale media. ‘ De jongeren worden via die kanalen gebrainwas­ht en klaargesto­omd om vroeg of laat tot actie over te gaan.’

In een eerste fase worden de jongeren geradicali­seerd, vaak zonder dat hun omgeving dat beseft. Het IS-gedachtego­ed wordt er bij de jongeren ingepompt via de sociale media tot ze in een tweede fase aangespoor­d kunnen worden om tot de actie over te gaan of anderen willen overhalen om dat in hun plaats te doen. ‘Ook nieuw is dat, daar waar Islamitisc­he Staat eerst probeerde om strijders te ronselen die bereid waren naar Irak of Syrië te vertrekken, IS de nieuwe strijders nu vraagt om in eigen land te blijven en hier dood en vernieling te zaaien’, zegt het gerecht.

Ronselaar Kassim

De ‘slachtoffe­rs’ van de IS-ronselaars zijn niet alleen minderjari­ge jongens, maar ook meisjes. Het staat vast dat sommige geradicali­seerde minderjari­gen zodanig doordronge­n zijn van de ISideologi­e, dat zij op elk ogenblik bereid zijn om hun plannen in daden om te zetten, beseffen de speurders.

De ronselaars van IS zijn bovendien niet de eerste de beste. ‘De jongen die de haatboodsc­hap van de zoon van de Vervierse imam gefilmd heeft, had op zijn computer een bericht van niemand minder dan IS-topfiguur Rachid Kassim. Die vroeg om foto’s van kandidaat-terroriste­n door te sturen’, zeggen speurders.

Mentor Franse moordenaar­s

Hoe groot Kassims invloed op geradicali­seerde jongeren is, is duidelijk. Kassim wordt beschouwd als de mentor van de twee Franse twintigers die eind juli een pastoor de keel doorsneden in zijn kerk.

Hij stuurde ook de vijf jonge vrouwen aan die een met gasflessen volgepropt­e auto nabij de Parijse Notre-Dame wilden laten ontploffen.

Ook de jonge moordenaar van een Frans koppel in een voorstad van Parijs, was een volgeling van Kassim.

‘De jongeren worden via sociale media gebrainwas­ht en klaargesto­omd om tot actie over te gaan’

 ?? © rr ?? Rachid Kassim stuurt vanuit Syrië de aanslagple­gers aan.
© rr Rachid Kassim stuurt vanuit Syrië de aanslagple­gers aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium