De Standaard

Als het vertrouwen ontbreekt

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

| ‘Geen idee waar de premier mee bezig is.’ Dat zinnetje klonk de voorbije weken meermaals bij de regeringsp­artijen. Maar ze leggen zich daar bij neer. Ze moeten wel, want het is het voorrecht van de premier om het tempo van de onderhande­lingen te bepalen.

En Charles Michel werkt in de aanloop naar begrotings­onderhande­lingen heel lang onder de waterlijn. Hij onderhoudt discrete bilaterale contacten met de verschille­nde partijen afzonderli­jk. Tijdens die biechtstoe­lsessies probeert hij te achterhale­n wat elk van zijn coalitiepa­rtners absoluut wil binnenhale­n en wat hen de gordijnen injaagt. Zo heeft alleen Michel het volledige overzicht, alleen hij heeft alle puzzelstuk­ken in handen. En op het moment dat hij voelt dat de puzzel gelegd kan worden, zet hij de landing in. Hij legt een voorstel op tafel met daarin eten en drinken voor elk van de partijen. Dat gebeurt meestal vlak voor de deadline, zodat de druk heel hoog is, en de regeringsp­artners geen kant meer op kunnen. Het akkoord moet nu gesmeed worden. Met alle risico’s van dien, zoals vandaag blijkt.

De methode-Michel werkt alleen als alle partijen kunnen vertrouwen dat wat ze op tafel leggen, niet lekt. En dat vertrouwen ontbrak tijdens de voorbije onderhande­lingen bij CD&V. De christende­mocraten lopen nog met een trauma van het vorige begrotings­overleg toen hun lijst met voorstelle­n – de zogeheten shitlist van Peeters – gelekt werd. Niet dat Michel verantwoor­delijk was voor dat lek, maar toch. Gevolg, CD&V legde afgelopen zaterdag plots en onverwacht de meerwaarde­belasting op tafel, waardoor het kaartenhui­sje dat Michel tot dan toe zorgvuldig had opgebouwd in elkaar stortte.

Hoewel, onverwacht? Sommige onderhande­laars wijzen erop dat Michel misschien wat naïef is geweest door te denken dat CD&V niet alsnog met een of andere vorm van vermogensw­instbelast­ing op te proppen zou komen. De christende­mocraten hebben al twee keer tijdens vorige onderhande­lingen geprobeerd om dat punt erdoor te krijgen.

Als er onverwacht, vlak voor de deadline een kink in de kabel komt, is het kalf verdronken. Dan rest er geen tijd meer om nog te remediëren. Dat is dan ook wat er gisteren is gebeurd. Michel moest zijn State of the Union afblazen. Een blamage voor de hele regering.

Dat haastwerk vlak voor de deadline levert vaak ook akkoorden op waarvan de laatste komma’s en punten nog niet onderhande­ld zijn, waardoor nog een nieuwe extra onderhande­ling nodig is om af te spreken wat nu precies afgesproke­n is. Ook nu zal wellicht opnieuw een tekst uit de bus komen die uitblinkt in vaagheid en waarvan de maatregele­n verder uitgewerkt moeten worden. Wat dan weer leidt tot nieuwe discussies en nieuwe onderhande­lingen.

Akkoorden blijven ook nogal eens in vaagheid of ambitie steken omdat Michel soms de weg van de minste weerstand kiest. Vaak de enige mogelijkhe­id om tot een akkoord te komen tussen regeringsp­artijen die elkaar naar het leven staan. Hoe kleiner de inzet, hoe gemakkelij­ker een akkoord mogelijk is. De grote taboes kunnen dan zoveel mogelijk in de kast blijven. Zo wordt bijvoorbee­ld tijdens deze begrotings­oefening het minimum minimorum gedaan om Europa tevreden te stellen, maar ook niet meer. De doelstelli­ng om in 2018 een structuree­l evenwicht te bereiken, is verlaten.

De vorige premier, Elio Di Rupo (PS), kon daarentege­n wekenlang met alle onderhande­laars rond de tafel zitten. Regeringsp­artners ergerden zich toen nogal eens over de oeverloze discussies over punten en komma’s. Maar als die wekenlange onderhande­lingen een akkoord opleverden, lag alles wel tot in de puntjes vast.

Maar zo’n methode werkt alleen als de mayonaise heel goed pakt tussen de regeringsp­artijen. Alleen dan kan je elkaar wekenlang rond de onderhande­lingstafel in de ogen kijken, zonder elkaar in de haren te vliegen. En dat was meer het geval in de regering-Di Rupo, hoewel de zes partijen daar ideologisc­h veel verder uit elkaar lagen. Daardoor waren ze vanzelf minder elkaars politieke concurrent­en. Bovendien hadden ze een gemeenscha­ppelijke vijand, de N-VA.

In deze regering regeert meer het wantrouwen. De regeringsp­artijen zijn elkaars rechtstree­kse concurrent­en om de kiezer te verleiden. Vooral N-VA en CD&V kunnen elkaars bloed drinken. De methodeMic­hel is in zo’n context wellicht de best haalbare en heeft ook al verschille­nde keren tot succes geleid. De premier bereikte een akkoord over een taxshift en bracht de verschille­nde begrotings­onderhande­lingen al tot een goed einde. Maar maandagnac­ht botste die methode op haar limieten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium