De Standaard

‘Het heeft geen zin dat ik vandaag nog afkom...’

- (lob)

Een sms duwt de sfeer onder nul: ‘We kunnen hier morgenvroe­g verder over onderhande­len’. Michel ontploft

Geen ingrijpend­e beslissing­en zonder een beetje drama in de Wetstraat. Gelukkig boden de Rode Duivels wat afleiding.

BRUSSEL | ‘ Dan heeft het geen zin dat ik vandaag nog afkom...’ CD&V-vicepremie­r Kris Peeters heeft premier Charles Michel (MR) aan de lijn. Een privé-gesprek is het niet echt te noemen. De fine fleur van CD&V – Wouter Beke, Koen Geens, Hilde Crevits, Jo Vandeurzen, Joke Schauvlieg­e en Servais Verherstra­eten – zit ook in de kamer en krijgt de meeste details mee.

Het is intussen nacht, maandag op dinsdag. Michel dringt aan, het is al de vierde keer dat de twee bellen, maar Peeters is niet van plan nog terug te gaan naar de ‘Lam- bermont’. In de ambtswonin­g van Michel zit de rest van de kern nochtans te wachten. Ook Beke heeft Michel nog aan de lijn, om duidelijk te maken dat de eisen over een meerwaarde­belasting geen plotse ingeving van Peeters zijn, maar een klare eis van CD&V. Het is de partij menens.

In de Lambermont wordt intussen naar de Rode Duivels gekeken en wordt gekscheren­d over de ‘ Krisette’ gesproken. Maar lachen doen de meesten toch groen. Dat verbetert niet wanneer ze van CD&V plots een aangepaste versie van de tekst over de meerwaarde­belasting ontvangen. Wanneer daarna nog een sms volgt duikt de sfeer helemaal onder nul: ‘We kunnen hier morgenvroe­g verder over onderhande­len om negen uur’. Michel ontploft. Hij bepaalt de agenda, niet zijn vice. Goed twee uur later voert Michel als tegenzet ook de druk op. Hij laat weten dat zijn beleidsver­klaring wordt uitgesteld. Dat CD&V het nu maar gaat uitleggen.

En inderdaad, een hele dinsdagoch­tend mag CD&V-voorzitter Beke van microfoon naar microfoon lopen. ‘Het is geen crisis, we spelen geen poker.’ Wanneer ook minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) en vicepremie­r Didier Reynders (MR) uitgestuur­d worden om de zaak te bekoelen wordt duidelijk dat de schade niet onherstelb­aar is. Na een tumultueuz­e zitting in de Kamer – zonder de regering, op Willy Borsus (MR) na – komen de regeringst­oppers weer bijeen, de druk is van de ketel. ‘ Calmons le jeu’, zegt Michel.

Niemand spreekt hem tegen.

 ?? © belga ?? Vicepremie­r Kris Peeters mag het uitleggen.
© belga Vicepremie­r Kris Peeters mag het uitleggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium