De Standaard

Hoe doe je de rijken bijdragen?

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

| Hoe doe je rijken meer bijdragen tot de sanering van de overheidsf­inanciën zonder dat de economie geschaad wordt? Vermogende­n hebben hoe dan ook meer middelen om hun vermogen zo te structurer­en dat ze fiscaal uitkomen op de weg van de minste belasting.

De kunst voor de overheid is om belastinge­n te hanteren die makkelijk inbaar zijn, geen aanleiding geven tot betwisting­en en de economisch­e activiteit niet vernietige­n. Zo zou men moeten beletten dat rijken naar het buitenland verhuizen met het oog op fiscale optimalisa­tie. Zeker bij een ‘ punctuele’ meerwaarde­belasting (bij voorbeeld iemand zijn bedrijf verkoopt) zou iemand in de verleiding kunnen komen om bijvoorbee­ld één jaar in het buitenland te gaan wonen, zijn grote (fiscale) slag te slaan, en vervolgens terug te komen.

Bruno Peeters, professor aan de Universite­it Antwerpen en verbonden aan het fiscale advocatenk­antoor Tiberghien, pleit voor een meer globale benadering. Vermogende­n laten bijdragen, kan via een periodieke vermogensb­elasting. In Nederland bijvoorbee­ld worden vermogende­n jaarlijks belast op een fictief rendement op hun vermogen. Daarop is 30 procent belasting verschuldi­gd.

Peeters suggereert dat ook in ons land zo’n belasting ingevoerd kan worden, maar dat die gekoppeld zou worden aan de schenkings- en erfenisrec­hten. ‘Anders krijg je een probleem van dubbele belastinge­n. Je belast al jaarlijks het vermogen en bij schenking (of successie) zou je nog eens belasten.’ Het idee van Peeters is dat er jaarlijks een vermogensw­instbelast­ing betaald wordt, maar dat die verrekend kan worden met de te betalen schenkings­rechten bij een schenking of successier­echten bij overlijden. Zeg maar een ‘bevrijden- de vermogensb­elasting’.

Het voordeel van dit concept is dat wie de Belgische belastinge­n wil ontvluchte­n door pakweg naar Portugal of Spanje te verhuizen, niet langer de mogelijkhe­id heeft om wat hij al in België heeft betaald, te verrekenen in zijn nieuw thuisland. Op die manier zou fiscale vlucht worden afgeremd. Peeters merkt op dat de vermogensw­instbelast­ing (een andere variant is de vermogensb­elasting) op regionaal niveau zou worden geïnd. ‘Want schenking- en successieb­elastingen zijn geregional­iseerd.’

Het idee van Peeters is gebaseerd op een al bestaande belasting voor vzw’s. Een vzw blijft in principe eeuwig bestaan (tenzij ze wordt ontbonden). Om die reden betaalt een vzw jaarlijks een belasting van 0,17% op haar vermogen ‘ten compensati­e van haar successie’.

Peeters is ook voorstande­r van een meerwaarde­belasting. Net zoals fiscaal advocaat Michel Maus raadt hij aan om breed te gaan. ‘Je moet de verschille­nde beleggings­vormen gelijk belasten. Of het nu meerwaarde­n zijn uit kunst, vastgoed, oldtimers, juwelen, goud... De fiscalitei­t tussen die verschille­nde vormen moet neutraal zijn, anders krijg je fiscale arbitrage’, zegt ook Maus.

Peeters waarschuwt dat een meerwaarde­belasting in het begin niet veel zal opbrengen. ‘Je kan die niet retroactie­f invoeren. Meerwaarde­n uit het verleden blijven buiten schot. Je moet een ijkpunt opstellen vanaf wanneer je begint te tellen. De eerste jaren zal het niet veel opbrengen, maar na verloop van tijd komt de opbrengst op kruissnelh­eid.’ De voorwaarde is wel dat er effectief meerwaarde­n gecasht worden. Peeters is er geen voorstande­r van meerwaarde­n te belasten die enkel op papier staan.

Blijft het probleem van hoe die verschille­nde belastinge­n ingevoerd kunnen worden. Voor een meerwaarde­belasting zullen alle beleggings­vormen (de juwelen, de goudstaven, de kunstvoorw­erpen....) moeten gewaardeer­d worden. ‘ Dat zal aanleiding geven tot veel betwisting­en’, zegt Gerd Goyvaerts, fiscalist bij Tiberghien. ‘Een goede belasting is makkelijk inbaar en geeft geen aanleiding tot betwisting­en.’ Bovendien kan je al direct beginnen met 1.000 ambtenaren aan te werven om alles vorm te geven, zegt Goyvaerts.

Voor een vermogensb­elasting (een jaarlijks percentage op het vermogen of de variant van vermogensw­instbelast­ing waarbij een belasting op het fictief rendement wordt gehanteerd), zal ook het vermogen in kaart worden gebracht. ‘Bij een overlijden gebeurt dit toch ook? Dus waarom zou het niet kunnen? Laat dan misschien toe dat de kosten die iemand daarvoor moet maken, een aftrekbare kost zijn’, besluit Peeters.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium