De Standaard

Mensen met psychose vormen vooral een gevaar voor zichzelf

- Geerdt Magiels, bioloog ‘Al te gek’ Psychose tussen brein en samenlevin­g Geerdt Magiels (Lannoo)

Volgens Geerdt Magiels, die een nieuw boek over de thematiek schreef, beleeft ongeveer een kwart van de bevolking wel eens psychotisc­he symptomen (iets zien of horen wat anderen niet zien of horen).

Drie op de honderd maken wel eens een psychotisc­he episode door. Één op de honderd lijdt aan schizofren­ie.

Wat is een psychose?

Een psychose is niet één vaststaand­e ziekte, maar een breed spectrum aan symptomen, zoals wanen, hallucinat­ies, problemen met aandacht en geheugen, depressie of manie. Deze mix verschilt per individu, waardoor de ene psychose de andere niet is. Afhankelij­k van waar de patient zich bevindt op het continuüm heeft iemand meer of minder grip op de werkelijkh­eid.

Kan iedereen een psychose krijgen?

Ja. Maar de ene loopt al meer kans dan de andere. Enkele risicofact­oren spelen mee: prenatale en perinatale complicati­es, zoals ondervoe- ding of infecties bij de moeder, een vader van oude leeftijd, opgroeien in een stedelijke omgeving (hoe groter de stad, hoe groter het risico), migratiest­atus (eenzaamhei­d in een vreemd land: hoe meer isolatie en vervreemdi­ng, hoe groter het risico), drugsgebru­ik (van amfetamine tot cannabis) en sociale tegenspoed (van kindermish­andeling tot pesten, misbruik tot trauma). Mannen lopen iets meer risico op de ernstigere vormen van de aandoening.

Zijn mensen met een psychose gevaarlijk?

Neen. Iemand met een psychose trekt zich liever terug uit de samenlevin­g en mijdt alle contact. Het grootste gevaar vormt de patiënt vooral voor zichzelf, bijvoorbee­ld door – in het ergste geval – zelfmoord te plegen, of langzamer: door een ongezonde levensstij­l te hebben. Ook de medicatie kan ongezonde neveneffec­ten hebben.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium