De Standaard

Proefproje­ct onthaaloud­ers verlengd

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL

Het proefproje­ct waarin onthaaloud­ers een vast loon krijgen als werknemer, wordt verlengd. CD&V wil bovendien dat onthaaloud­ers hun pensioenre­chten kunnen afkopen.

BRUSSEL | In tien jaar tijd is het aantal onthaaloud­ers met een kwart gedaald. Het aantal zelfstandi­g werkende onthaaloud­ers nam zelfs met de helft af. Er waren in 2015 nog 30.703 opvangplaa­tsen voor jonge kinderen in gezinscont­ext. Of 1.202 minder dan in 2010. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams Parlements­lid Katrien Schryvers ( CD&V), die wel een lichte stijging vaststelt bij de samenwerke­nde onthaaloud­ers.

CD&V wil deze beroepsgro­ep, die lang in een soort ‘vrijwillig­ers- statuut’ is blijven hangen, beter ondersteun­en. Sinds 2015 loopt daarom een proef waarbinnen 133 onthaaloud­ers een vast loon krijgen als werknemer. Ze krijgen ook ziekteverl­of indien nodig en vakantiege­ld. Dat kost meer dan wat er tot nog toe gangbaar was. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) kondigt vandaag aan dat hij de proef met twee jaar verlengt. De proef liep normaal eind december af, maar de sociale part- ners hebben er nog vragen bij.

Sinds 2003 bestaat al een beperkt sociaal statuut voor onthaaloud­ers, dat hen beschermt tegen ziekte of arbeidsong­evallen en hen van een pensioen verzekert. CD&V wil dat onthaaloud­ers die voor die tijd al actief waren, ook pensioen kunnen genieten. Katrien Schryvers: ‘Wij stellen een regularisa­tie voor, waarbij onthaalmoe­ders hun pensioen zouden kunnen afkopen, per gewerkt jaar. Dat lijkt ons niet meer dan fair.’

Ook zouden onthaaloud­ers een getuigschr­ift moeten kunnen krijgen op basis van hun verworven competenti­es. Ten slotte wil ze komaf maken met het feit dat onthaaloud­ers nu geen poetshulp kunnen inschakele­n via dienstench­eques, omdat hun huis zogezegd ‘werkruimte’ is.

In tien jaar tijd is het aantal onthaaloud­ers met een kwart gedaald

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium