De Standaard

Deelstaten eindelijk akkoord over verdeling klimaatins­panningen

- (domi)

De aanslepend­e klimaatdis­cussie tussen de deelstaten is na tien maanden palaveren eindelijk beslecht.

BRUSSEL | De kogel lijkt eindelijk helemaal door de kerk. De deelstaten hebben een akkoord bereikt over de verdeling van de Belgische klimaatins­panningen tot 2020. Daardoor kan de 450 miljoen euro uit de verkoop van emissierec­hten, die geblokkeer­d stond op een federale rekening, worden vrijgemaak­t om groen beleid te voeren.

De federale en regionale ministers van Energie hadden al in december vorig jaar een principeak­koord over de verdeling van de inspanning­en, maar het was niet in wetgeving omgezet. Er bleef immers discussie over de solidarite­it tussen de gewesten, vooral tussen het Vlaamse en het Waalse. Wallonië heeft immers meer ruimte om installati­es voor hernieuwba­re energie bij te bouwen, maar Vlaanderen moet meehelpen de factuur ervan te betalen.

Klimaatneu­traal

Gisteravon­d leken de laatste obstakels opgeruimd. De precieze inhoud van het akkoord was nog niet bekend, maar de gewesten trokken wel samen naar federaal energiemin­ister Marie Christine Marghem (MR). Die had deze week de regionale ministers opgeroepen eindelijk knopen door te hakken.

Want Marghem wil niet opnieuw een belabberd figuur slaan op de VN-klimaatcon­ferentie die over minder dan een maand begint in het Marokkaans­e Marrakech. Daar treedt ook het fameuze akkoord van Parijs in werking dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden moet houden.

Om daarin te slagen moet de wereldecon­omie tegen het midden van de eeuw klimaatneu­traal worden. Dat betekent dat evenveel broeikasga­ssen uitgestote­n mogen worden als er worden afgebroken. De reductie van CO2 moet dus drastisch omgedreven worden.

De Europese Unie heeft al beslist dat de Europese emissies tegen 2030 met 40 procent moeten dalen. De inspanning die België daarvoor moet leveren, bedraagt 35 procent. De 2020-inspanning­en (min 15 procent) zijn dus maar in vergelijki­ng met wat ons nog te doen staat. Ons land zal het erg moeilijk krijgen omdat vooral het verkeer een grote inspanning zal moeten leveren. Ook inzake de energie-efficiënti­e van onze huizen hinken we achterop. De 450 miljoen euro die vrijkomt, zal dus snel opgesoupee­rd zijn.

Marghem wil niet opnieuw een belabberd figuur slaan op de VNklimaatc­onferentie

 ?? © Bart Dewaele ??
© Bart Dewaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium