De Standaard

Een mooie nazomer, maar de muggen moeten we er wel bij nemen

- (pom)

| Ook zo veel muggen in huis, nog zo laat op het jaar? Het Koninklijk Instituut voor Natuurkund­e wordt overspoeld met vragen. ‘ Door de lange nazomer komen de muggen nu pas bij u thuis een overwinter­plekje zoeken’, zegt entomoloog Wouter Dekoninck. Diezelfde mooie nazomer die er trouwens gemaakt heeft dat er zo weinig zwammen in de bossen staan.

Het is oktober, de temperatur­en zakken en we halen de donsdekens weer boven. En toch duiken ook de muggen massaal (weer) op. ‘De plotse temperatuu­rval van vorige week jaagt de muggen onze huizen binnen’, zegt Wouter Dekoninck van het Koninklijk Instituut voor Natuurkund­e. ‘Ze dachten dat de zomer nooit zou eindigen en dat ze altijd buiten konden blijven. Maar sinds de eerste koude nachten weten ze wel beter: tijd om een plekje te zoeken om te overwinter­en. Iets waarmee ze andere jaren al vanaf begin september beginnen.’

Bovendien stonden er door de hevige regenval begin deze zomer overal veel plassen. Dé kweekbodem voor muggen. Daarom zijn ze dit jaar met exceptione­el veel. De mannetjes zijn bijna allemaal dood, maar de bevruchte vrouwtjes zijn nu driftig op zoek naar een warm winterplek­je.

Voor hun winterrece­s moeten de vrouwtjesm­uggen nog één keer eten. Lees: mensen steken en hun bloed drinken. En omdat het haar laatste maaltijd van het jaar is, propt de steekmug zich extra vol. Op haar winterschu­ilplaats gaat ze dan in een soort vegetatiev­e modus, om volgend voorjaar weer haar eitjes in de dichtstbij­zijnde plas te leggen. En daar komen zeker vruchtbare mannetjes uit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium