De Standaard

‘Elke zeven seconden trouwt een kindbruidj­e’

- (kdr)

| Als meisje kan je het best geboren worden in Scandinavi­ë, in Nederland of in België. Dat zijn de landen die bovenaan staan in de ‘ kanseninde­x’ voor meisjes die Save the Children opstelde.

De minste kansen krijgen meisjes in de armste landen: Niger, Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali en Somalië. De index werd berekend op basis van het aantal tienerzwan­gerschappe­n, kraamdoden, kindhuweli­jken, vrouwelijk­e parlements­leden en de scholingsg­raad bij vrouwen. België staat in de rangschikk­ing op de vijfde plaats, na Zweden, Finland, Noorwegen en Nederland, en net voor Denemarken.

Het rapport, naar aanleiding van de ‘ dag van het meisje’ van de VN, besteedt bijzondere aandacht aan kindhuweli­jken. Elke zeven seconde trouwt er, ergens ter wereld, een meisje dat jonger is dan 15 jaar. In sommige landen, zoals India, Afghanista­n, Jemen of Somalië, zijn meisjes soms maar tien als ze gedwongen worden tot een huwelijk, vaak met een veel oudere man. Zo’n vroeg huwelijk ontneemt hen heel wat rechten en kansen in hun latere leven: het recht om kind te zijn, te leren, zich te ontwikkele­n. Meisjes die vroeg trouwen, worden ook sneller het slachtoffe­r van huiselijk geweld, mishandeli­ng en verkrachti­ng. Ze raken meestal ook snel zwanger.

Internatio­naal is afgesproke­n dat het kindhuweli­jk tegen 2030 uit de wereld geholpen moet zijn. Als de huidige trend zich doorzet, zullen er tegen 2030 950 miljoen vrouwen zijn die als kind trouwden, en tegen 2050 1,2 miljard. Nu zijn het er 700 miljoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium