De Standaard

‘Oorlog’ bij Republikei­nen

-

Na het ‘Grab her by the pussy’-schandaal en het tweede debat vol scheldwoor­den, heeft Donald Trump de Republikei­nse partij definitief uit elkaar gespeeld.

| Het is ‘oorlog binnen de partij’, schreef The Wall Street Journal. En zelfs het rechtse Fox News titelde: ‘Republikei­nse partij in chaos’.

De crisis werd ten top gedreven toen Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden en zowat de machtigste Republikei­n van het moment, maandag zijn partijgeno­ten opbelde en in een conference­call aangaf dat hij niet langer campagne zal voeren voor presidents­kandidaat Donald Trump. Hij ging wel niet zo ver om zijn steun ook officieel op te zeggen en Trump volledig te dumpen. Maar Ryan gaf zijn partijgeno­ten die strijden om een zetel in de Senaat of het Huis voor Afgevaardi­gden, de toestemmin­g om zich te distantiër­en van Trump als hen dat helpt verkozen te raken.

De oproep van Paul Ryan kreeg meteen navolging van belangrijk­e Republikei­nen. In New Hampshire liet senatrice Kelly Ayotte weten niet langer op Trump, noch op Hillary, te zullen stemmen. In Nevada verkondigd­e Joe Heck dat zijn normen en waarden hem niet toelaten Trump nog langer te steunen. Zelfs Rob Portman, een gematigde maar erg populaire Republikei­n in swing state Ohio, keerde Trump de rug toe, net als gouverneur John Kasich. Daarmee komt Donald Trump steeds meer alleen te staan.

De vastgoedma­gnaat zelf weert zich als een duivel in een wijwaterva­t. Eerst twitterde hij: ‘Paul Ryan zou meer tijd moeten steken in het in evenwicht krijgen van de begroting, in jobs en illegale migranten en zijn tijd niet verspillen aan het bestrijden van zijn eigen Republikei­nse presidents­kandidaat.’ Hij haalde ook ongemeen hard uit naar zijn partijgeno­ten die afstand van hem namen: Zoveel zelfingeno­men hypocriete­n. Kijk hoe hun peilingen en verkiezing­en instorten.’

Niet iedereen binnen de partij is even enthousias­t over Paul Ryans strategie: velen vinden dat hij te snel de handdoek in de ring van de presidents­verkiezing gooit en dat hij de sleutels van het Witte Huis al overhandig­d heeft aan Hillary Clinton. Fox News-journalist Neil Cavuto noemde het een ‘cirkelvorm­ig vuurpeloto­n’, waarbij, behalve het doelwit, ook eigen mensen sneuvelen.

De vraag is nu wat het Republican National Committee (RNC) de komende dagen en weken zal doen: partijvoor­zitter Reince Priebus bevestigde vooralsnog de steun van de partij aan Donald Trump, maar her en der wordt al gesuggeree­rd dat de partij de beschikbar­e fondsen beter in lokale verkiezing­en zou investeren. Zal Priebus dat doen of gelooft hij nog in een ommekeer?

Of Donald Trump nu president wordt of niet, de grote verliezer van de Amerikaans­e verkiezing­en is nu al bekend: de Republikei­nse partij. Veel tijd om overeind te krabbelen is er niet. Met de popularite­itscijfers van beide kandidaten lijkt het haast zeker dat het presidents­chap van Trump of Clinton zich tot één termijn zal beperken. De Republikei­nen zullen de partij dus snel op één lijn moeten krijgen om te hergroeper­en voor 2020.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium