De Standaard

‘Tot de laatste dag geloofde

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

| Paasvakant­ie, 1994. In de Rwandese hoofdstad Kigali is de spanning te snijden. Het vredesakko­ord, dat tot machtsdeli­ng, democratis­ering en een meerpartij­enstelsel moet leiden, staat op de helling. Er zijn bedreiging­en en moordparti­jen. Johan Swinnen, de Belgische ambassadeu­r ter plaatse, gebiedt zijn landgenote­n om geen onnodige verplaatsi­ngen te maken. Maar zijn eigen tienerkind­eren, Patrick en Anne-Marie, willen in de stad gaan dineren met een Italiaanse vriend. Swinnen geeft toe. En dan krijgt hij van een collega-diplomaat het telefoontj­e dat alles zal veranderen: ‘Het vliegtuig van de president is neergescho­ten.’

‘Dat president Habyariman­a dood was en dat dit de gewelddadi­ge ontsporing in gang zou zetten, wist ik toen nog niet’, vertelt Johan Swinnen. ‘ Maar ik ben als een gek naar dat restaurant gereden. De plek zat stampvol. Ik heb iedereen luid gewaarschu­wd voor wat mogelijk komen zou.’

De – nog altijd onopgeheld­erde – moord op de Hutu-president Juvénal Habyariman­a stak de lont in het kruitvat. In honderd dagen tijd zouden extremisti­sche Hutu-milities 600.000 tot 800.000 leden van de Tutsi-minderheid, maar ook gematigde Hutu’s uitmoorden.

In zijn nieuwe boek Rwanda, mijn verhaal schetst Johan Swinnen haarscherp hoe die genocide niet uit de lucht kwam vallen, maar al vier jaar een tragische opbouw kende.

‘Rwanda zat verwikkeld in een conflict met de Tutsi-rebellen van het Rwandees Patriottis­ch Front (RPF), die in 1990 vanuit buurland Oeganda hun eerste inval hadden gedaan’, vertelt de oud-diplomaat. Het RPF beëindigde de genocide en Paul Kagame, de rebellenle­ider van toen, is nog altijd president.

In zijn memoires biedt Swinnen de waardevoll­e en zeer persoonlij­ke kijk van een insider, die namens België vier jaar lang hamerde op democratis­ering en mensenrech­ten en lobbyde voor het fragiele vredesproc­es. Toen dat in april 1994 uitmondde in een genocide werd Swinnen op bevel van toenmalig Buitenland­minister Willy Claes tegen zijn zin uit Kigali geëvacueer­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium