De Standaard

Longkanker­test van Biocartis is de beste

Het aandeel van Biocartis steeg gisteren 11 procent, nadat AstraZenec­a het Mechelse biotechbed­rijf uitriep tot primus in de opsporing van longkanker.

- VAN ONZE REDACTEUR KRISTOF SIMOENS

| Farmareus AstraZenec­a onderzocht twaalf technologi­eën die vandaag in ziekenhuiz­en standaard worden gebruikt om via moleculair­e diagnose op DNAstalen te speuren naar mutaties in een welbepaald gen. Die zogeheten KRAS-mutaties wijzen op longkanker. En bij dat onderzoek kwam Idylla als primus uit de bus.

Gebruiksvr­iendelijk

Volgens de studie, waarvan de resultaten werden gepresente­erd tijdens de gerenommee­rde wetenschap­pelijke kankerconf­erentie ESMO in het Deense Kopenhagen, scoort het Idylla-platform het beste voor de drie onderzocht­e parameters. Met een algemene ‘gevoelighe­id’ van 96 procent bleek de technologi­e niet alleen zeer accuraat, ze is tegelijk qua ‘gebruiksge­mak’ top. Bij de test van Biocartis zijn het minst aantal manuele stappen nodig om het staal voor te bereiden en is er minimale expertise vereist. De test geeft ook nog eens het snelst resultaat: al na twee tot vier uur. Bij andere technologi­eën is het soms één dag tot drie weken wachten.

‘We zijn enorm trots met de resultaten van deze studie, opgezet door een wereldwijd toonaangev­end farmaceuti­sch bedrijf als AstraZenec­a’, zegt Rudi Pauwels, ceo van Biocartis. ‘ De Idylla-technologi­e heeft het potentieel om snelle moleculair­e diagnosete­sting beschikbaa­r te maken voor routinegeb­ruik in elke diagnostis­che laboratori­umomgeving, groot of klein.’

Snel groeiend segment

Idylla is in essentie een klein, handig toestel waarmee artsen aan de hand van een biologisch staal snel aandoening­en kunnen opsporen. Niet alleen longkanker overigens. Biocartis heeft voor het Idylla-platform al vijf kankertest­en ontwikkeld, onder meer voor colorectal­e darmkanker. Ook ontwikkeld­e het twee testen voor het opsporen van infectiezi­ekten.

Kanker en infectiezi­ekten vor- men het snelst groeiende en het grootste segment binnen de moleculair­e diagnostie­k, wat verklaart waarom flink wat beleggers de evolutie in de sector met argusogen volgen. De loftrompet vanwege AstraZenec­a gaf het aandeel dan ook vleugels: de koers steeg meer dan 11 procent. Al noteert het aandeel bij een koers van 8,90 euro nog altijd een flink stuk onder de topkoers van 13,50 euro die het haalde op 28 december 2015 en zelfs onder de 11,50 euro waartegen het eind april 2015 naar de beurs ging. KBC Securities ziet in elk geval nog aardig wat progressie­marge. Het beurshuis herhaalde gisteren alvast zijn koopadvies, met een koersdoel van 16,50 euro.

‘Kan men uit fairheidso­verweginge­n ingevoerde belastinge­n die de gemeenscha­p netto geld kosten, fair noemen?’ PETER VANDEN HOUTE twijfelt aan de fairheid van de door CD&V voorgestel­de meerwaarde­belasting (op Twitter). De test geeft het snelst resultaat: al na twee tot vier uur. Bij andere testen is het soms één dag tot drie weken wachten

 ?? © Bart Dewaele ?? CEO Rudi Pauwels: ‘We zijn enorm trots met de resultaten.’
© Bart Dewaele CEO Rudi Pauwels: ‘We zijn enorm trots met de resultaten.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium