De Standaard

Techrevolu­tie lokt Zwitserse bergtrein

- (belga) (belga)

zijn we aanbeland op het exponentië­le deel van de curve. Alles zal in vraag worden gesteld. Je kan zelfs van een copernicaa­nse revolutie spreken, waarbij de polen zich omdraaien.’

Dat kan pompeus klinken, maar technologe­n knikken wel instemmend. ‘De afgelopen decennia ging het over de opkomst van het mobiele internet, over sociale netwerken... Allemaal vrij lichte materie vergeleken met wat er nu gaat gebeuren’, zegt technologi­egoeroe Steven Van Belleghem, die ook regelmatig trips voor ondernemer­s naar de Valley organiseer­t.

‘Kijk maar naar de enorme snelheid waarmee AI (kunstmatig­e intelligen­tie, red.) opkomt. Dat zal een gigantisch­e impact hebben op pakweg tewerkstel­ling en de economisch­e modellen.’

Marc Benioff, topman van Silicon Valley-bedrijf Salesforce en lid van de adviesraad van het WEF, echoot die redenering. ‘ We kunnen erop rekenen dat de technologi­sche revolutie aan een nog sneller tempo zal komen dan de vorige generaties’, schreef hij vorige maand nog op zijn blog. ‘AI wordt zoals elektricit­eit: onzichtbaa­r, terwijl het bijna elk domein van ons leven verbetert.’

Dat klinkt optimistis­ch, maar de recente sanering bij ING in ons land, waarbij meer dan 3.000 jobs verdwijnen, toont aan dat er ook een keerzijde is aan de medaille. Als een van de verklaring­en werd immers de digitalise­ring genoemd.

‘Door die opkomst van AI zijn zelfs hoogopgele­ide universita­iren niet meer veilig voor automatise­ring’, zegt Vanhamme. ‘Voor samenlevin­gen is dat een groot probleem, want die zijn gebouwd op het idee dat iedereen een job moet hebben. Dan moet je nadenken hoe je dat gaat oplossen.’

En dat nadenken, dat moet dus in San Francisco gebeuren. De vestiging van het WEF heet ‘Centrum voor de Vierde Industriël­e Revolutie’. Het is de vierde grote vestiging na Genève, New York en Peking, en het wil een platform worden waar de techwereld van Silicon Valley in aanraking komt met overheden, ngo’s en non-techbedrij­ven.

Doel is dat er concrete beleidsvoo­rstellen uit voortkomen. ‘We kunnen hier niet niét zijn’, klinkt het. Naast AI zal er ook worden gewerkt rond nieuwe revoluties zoals zelfrijden­de voertuigen en blockchain.

In de toekomst staan er in San Francisco allicht ook congressen op stapel, al is nog het niet duidelijk of dat ‘op z’n Davos’ zal zijn, of kleiner en meer gespeciali­seerd. ‘Het WEF is net op tijd’, oordeelt Steven Van Belleghem. ‘Waren ze pas over 2 of 3 jaar iets begonnen in de Valley, dan waren ze écht te laat geweest.’

Samsung gaat niet alleen de verkoop, maar ook de productie van zijn omstreden smartphone, de Galaxy Note 7, definitief stopzetten. De smartphone kampt met het risico op oververhit­ting. De verkoop van dit toestel werd al verschille­nde malen opgeschort na incidenten waarbij ook gewonden vielen.

Het stopzetten van de productie is een drastische stap, en komt er nadat ook vervangtoe­stellen mogelijke defecten vertoonden aan de batterij. De smartphone met groot scherm moest concurrere­n tegen de iPhone van Apple en andere smartphone­s uit het hogere segment. De 1.200 mensen die in België een toestel bestelden, kunnen hun geld terugvrage­n of een andere Samsung-smartphone kiezen.

Tien lidstaten van de Europese Unie hebben ‘zeer belangrijk­e vooruitgan­g’ geboekt in hun onderhande­lingen over de invoering van een taks op financiële transactie­s, ook wel bekend als de Tobintaks. Dat zegt eurocommis­saris voor Economisch­e en Financiële Zaken Pierre Moscovici. In het meest gunstige scenario kan de taks volgend jaar ingevoerd worden, maar Duitsland mikt op 2018.

Al meer dan drie jaar wordt gediscussi­eerd over de invoering van de emblematis­che belasting. Deadline na deadline werd overschred­en, maar volgens Moscovici heeft een bijeenkoms­t van de ministers van Financiën in Luxemburg de gesprekken opnieuw vaart gegeven.

België is een koele minnaar van de transactie­taks. Wegens het begrotings­overleg in België moest minister Johan Van Overtveldt verstek laten gaan voor de vergaderin­g over de Tobintaks.

 ??  ?? Technologi­egoeroe
Technologi­egoeroe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium