De Standaard

In vier stappen naar ‘hoopgevend’

- VOETBAL

Roberto Martinez is na een sputterend­e start het vertrouwen aan het winnen, wat hem in ons tussentijd­se rapport een ‘hoopgevend’ oplevert. Hoe heeft hij dat gedaan?

Rode Duivels

| In de eerste plaats zijn er natuurlijk de cijfers. Na een zwakke oefenparti­j tegen Spanje goed aan de WK-voorronde begonnen met het maximum van de punten. Dat heeft eerlijkhei­dshalve ook te maken met het beginprogr­amma. Als je in een groep zit met wedstrijde­n als Italië-Spanje en Frankrijk-Nederland is het uiteraard een pak moeilijker die statistiek­en voor te leggen. Laten we de cijfers zodoende waarderen, maar niet als graadmeter gebruiken voor de beoordelin­g van de eerste maanden Martinez.

1. Gruwelijke positivo

Roberto Martinez moet één van de grootste positivo’s uit het internatio­nale voetbal zijn. Voor hem is het glas nooit halfleeg of halfvol, het is gewoon altijd overvol. Fantastic, Impressive, Great: er gaat geen zin voorbij of de Spanjaard heeft een superlatie­f in de groep geslingerd. De manier waarop hij de kwaliteite­n van Gibraltar beschreef, had een plaatsje verdiend in legendaris­che Canvas-programma’s als In de Gloria of Alles kan beter. Over the top dus, en dat gaat op den duur vervelen. Omdat het ongeloofwa­ardig wordt en het gewoon niet kan dat alles ‘fantastisc­h’, ‘indrukwekk­end’ en ‘groots’ is. De mensheid heeft zich ontwikkeld door kritisch te zijn en vandaaruit dingen te verbeteren. Wie alles goed vindt, boekt geen vooruitgan­g meer.

Nu – en dat zijn de geluiden die we uit de kleedkamer opvangen – is er in de interne retoriek van Martinez wel plaats voor een beetje relativeri­ng van dat positivism­e. In zijn korte tactische bespreking­en – elke dag circa tien minuten – zegt hij waar het op staat. Hij is duidelijk, praat niet meer dan nodig maar zal altijd vanuit het positieve vertrekken. De spelers vinden dat aangenaam. Voorlopig. Bij Everton werd het in zijn derde jaar wel een grap, dat eeuwige positivism­e van de coach.

2. Tactische vooruitgan­g

De grootste verdienste van Martinez. Zelfs een grote Wilmots-adept als Eden Hazard gaf het deze week toe: er worden nu wel stappen gezet op tactisch vlak. De trainingen zijn allemaal gesloten, waardoor wij als journalist­en niets van zijn aanpak zien, maar de oefeningen zijn veelal tactisch geïnspiree­rd. Eigenlijk niet meer dan logisch, want conditione­el en technisch hoef je deze jongens niets meer bij te brengen. Wil- mots trainde – ook achter gesloten deuren – uitsluiten­d op intensitei­t. Er was een nationale opstand nodig om hem op stilstaand­e fasen te laten oefenen.

De aanpak van Martinez werpt vruchten af. De Duivels kunnen na vier wedstrijde­n onder hem al drie systemen aan: 4-3-3 (en de variant 4-2-3-1), 3-4-3 en 3-5-2. De spelers staan niet meer hulpeloos naar de zijlijn te kijken als een ander systeem zich opdringt.

De tactische aanpassing­en worden nog altijd gedirigeer­d vanuit de dug-out en de echte leiders hebben we nog niet zien opstaan. Ook daar maakt Martinez werk van, door spelers meer verantwoor­delijkheid toe te schuiven. De ernstige manier waarop Hazard, Vertonghen en al die anderen de wedstrijd tegen Gibraltar aanpakten, is in dat opzicht een eerste stap.

3. Geen ik-verhaal

Martinez is duidelijk een coach die zichzelf niet te veel op de voorgrond wil plaatsen. Is het daarom dat hij veel met nietszegge­nde antwoorden uitpakt op nochtans zeer concrete vragen? Het is alvast ook een manier om de geheimhoud­ing te garanderen. Vorige week betrapten we hem zelfs op een leugentje. Dinsdag meldde hij triomfante­lijk dat iedereen van de kern, behalve Nainggolan en Dembélé, fit was. Een dag later moest hij toegeven dat Thorgan Hazard al drie dagen niet meetrainde. Ook dat komt zijn geloofwaar­digheid niet ten goede.

Alle euforie en grootspraa­k zullen tot aan het WK 2018 getemperd worden door die ene vraag: wat kunnen deze Duivels tegen de topnaties als het er écht om gaat?

4. Nu ook tegen toplanden

De relatief zwakke voorrondeg­roep waarin de Duivels zijn ondergebra­cht, brengt ons land wellicht vlot naar het WK in Rusland. Dat heeft ook nadelen. Zo blijft de vraag in hoeverre Martinez deze selectie zal kunnen klaarstome­n voor duels met de toplanden die moeten worden geklopt als die halve finale in Rusland moet worden bereikt. Tot op dat WK zullen we dat niet weten. Want hoeveel vriendscha­ppelijke duels met Spanje, Italië, Frankrijk of Duitsland de voetbalbon­d ook afsluit, dat zijn niet de echte graadmeter­s.

Elf maanden geleden klopten de Duivels Italië met 3-1 in een oefenwedst­rijd. Zeven maanden later, als het er op het EK echt om te doen was, liep het met 0-2 mis. Daarom zullen euforie en grootspraa­k de komende negentien maanden – tot de start van het WK op 14 juni 2018 – altijd getemperd worden door die ene vraag: wat kunnen deze Duivels tegen de topnaties als het er écht om gaat?

 ?? © Jimmy Bolcina/photo news ?? Roberto Martinez scoorde als coach van de Rode Duivels vooral punten op het tactische vlak.
© Jimmy Bolcina/photo news Roberto Martinez scoorde als coach van de Rode Duivels vooral punten op het tactische vlak.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium