De Standaard

Junior Jasper Philipsen geveld door hitte en paniekaanv­al

- DOHA (hc, wvo)

Philipsen reed de tijdrit bij de junioren uit, maar moest toen even in de ambulance.

| ‘Weg uit de zon!’, krijste een verwarde Philipsen (18) nadat hij achttiende was geworden in de tijdrit. Hij was in shock en moest voor onderzoek naar het ziekenhuis. ‘Ik ben extreem ontgoochel­d’, zei hij nadien vanop zijn hotelkamer tussen de huilbuien door. ‘Omdat ik te gretig was, viel ik bij de eerste rotonde. Dan gebeurde er iets heel vreemds. Ik kreeg een paniekaanv­al, waardoor ik alle voorzichti­gheid liet varen. Ik kon eigenlijk niet meer verder. Toch dwong ik mezelf door te gaan. Ik voelde me schuldig. Ten opzichte van mijn familie, mijn ploeg, voor de federatie. Ik begon te hyperventi­leren. Het was pure paniek. Alles draaide in mijn hoofd. Ik kon geen vermogen meer trappen. Ik weet nog altijd niet hoe ik de finish haalde.’

Bondsarts Kris Van der Mieren wijst op een combinatie van factoren. ‘Jasper is zo diep gegaan als hij kon. Door die val heeft hij zich vergaloppe­erd. Ten derde is er de hitte. Het was een cocktail: er was de uitputting, de vochtbalan­s was uit evenwicht, hij had het extreem warm. Ik heb hem gedragen van de finish naar de boxen en heb hem afgekoeld met water. Uit een medische check bleek dat hij niet uitgedroog­d was. Het zoutpercen­tage in het bloed was perfect en omdat we hem bij de eerste zorgen afgekoeld hadden, was zijn lichaamste­mperatuur al opnieuw in orde.’ Het was gisteravon­d nog niet zeker of Philipsen vrijdag start in de wegrit.

Na het wedervaren van Philipsen was de vijfde plaats van Ruben Apers een verademing. ‘Het was pas mijn allereerst­e WK. Toen ik binnenliep, vroegen ze me naar de hot seat te gaan, waar ik meer dan twee uur zat omdat ik zolang in de medailles hing’, zei de 18-jarige Vrasenaar.

‘Ik hoop verder te doen in deze discipline zodat ik ooit eens op het podium sta. Ik ben er vorig jaar aan begonnen. Mijn eerste tijdritten trokken op niets. Naar het einde van vorig seizoen toe dacht ik: okay, er zit wel iets in. Ik was ei- genlijk al heel blij dat ik naar het EK mocht, waar ik zestiende werd op een lastiger parcours.’

Terwijl de 41-jarige Amerikaans­e Amber Neben de Nederlands­e topfavorie­te Ellen Van Dijk naar de tweede plaats verwees, finishte Anne-Sophie Duyck knap als achtste bij de elite vrouwen. Een fijne revanche nadat ze op de Spelen in zak en as zat met haar 23ste plaats op 25 deelnemers. ‘Ik sta weer tussen de mensen’, aldus een tevreden Duyck. ‘Na Rio heb ik mentaal inderdaad diep gezeten. Dan ben ik ook beginnen twijfelen, ook al wist ik wel dat ik dit nog kon. Toch waren de laatste drie kilometer verschrikk­elijk.’ Wat bleek aan de finishlijn, waar Duyck minutenlan­g uitgeput horizontaa­l op het asfalt lag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium