De Standaard

HOOGSPANNI­NG IN DE WETSTRAAT

Een regeringsl­eider moet met alle partners rekening houden. Dat inzicht blies het ‘parfum de crise’ weg uit de Wetstraat.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

Begroting ‘voorwaarde­lijk’ goedgekeur­d

De limieten van de ‘Methode-Michel’

De nachtelijk­e ‘Krisette’ van CD&V

BRUSSEL | Een wet bepaalt de deadline. Ten laatste op 15 oktober moet de regering haar begroting voor 2017 bij Europa indienen en in het parlement hebben voorgestel­d. Meteen heeft premier Charles Michel (MR) tot zaterdag de tijd. Voor de oppositie vormde het uitstel van de federale beleidsver­klaring gisteren een aanleiding voor wat theater. De argumenten sneden hout, maar deden niets ter zake. Er kan moeilijk worden gediscussi­eerd over een akkoord waarover honderd meter verder nog door een uitgebreid­e regeringst­op wordt onderhande­ld.

Nog voor achten trokken de ministers weer huiswaarts. Maar de sfeer leek constructi­ef. Vandaag lopen de gesprekken verder. De premier excelleert als acrobaat met vier kegels: de begroting, de vennootsch­apsbelasti­ng (lager), een meerwaarde­belasting en een manier om spaargeld te mobilisere­n. Dat laatste was nieuw. Maar Open VLD had een symbool nodig om in de strijd tussen N-VA (vennootsch­apsbelasti­ng) en CD&V (meerwaarde­belasting) te scoren.

Van een crisis was geen sprake meer. Niemand drong daar ook op aan. Vervroegde verkiezing­en zijn absoluut onbespreek­baar. Peilingen geven te veel verlies aan voor de regeringsp­artijen. Bovendien bestaat er een ijzeren electorale logica: wie het potje breekt, potje betaalt. Voor CD&V zou de rekening dus erg hoog kunnen uitvallen.

Zoals gebruikeli­jk in zo’n situatie zat er best wat speling tussen de publieke soundbites en de sfeer in de achterkame­rs. Het verklaart waarom Michel al na een ochtend van bilateraal overleg de topministe­rs ’s middags kon samenroepe­n. CD&V had van meet af aan op steun van de N-VA gerekend. Zo deed minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zelf een voorstel waarbij de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng gekoppeld was aan een meerwaarde­belasting. Het tweede moet het gat, geslagen door het eerste, helpen dichten. Maar de N-VA’er was en cours de route van mening veranderd.

‘Een partij die als volksparti­j door het leven gaat, hoort toch ook de roep om rechtvaard­ige belastinge­n’, merkte een CD&V’er op. Binnen de N-VA

viel te horen dat een en ander bespreekba­ar was, zeker als de timing spoorde. De MR pruttelde evenmin tegen. De Franstalig­e liberalen vinden alles goed, op voorwaarde dat de rust terugkeert.

Averij liberalen

Alle partijen toonden ondertusse­n begrip voor de opspelende Open VLD. Die partij blijft allergisch voor alle vormen van belastinge­n. Bovendien liepen de liberalen tijdens de begrotings­gesprekken al wat averij op. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) vertelde op voorhand dat er op haar departemen­t niets meer te besparen viel, toch levert ze een miljard in op de rekening van de ziekteverz­ekering.

Uiteindeli­jk trok Open VLD zelf de discussie open. Misschien kon er iets worden gedaan om de 260 miljard die op spaarboekj­es staan te verpietere­n, te mobilisere­n voor economisch­e groei. Hoe dat moest gebeuren, bleef gisteren nog onduidelij­k. In een vorige regeerperi­ode kantte de partij zich tegen de verbreding van de fiscale vrijstelli­ng voor spaarboekj­es (1.800 euro) naar andere financiële producten.

Strikt genomen gaat het om ‘flan- kerend beleid’, om hervorming­en die losstaan van de begroting. Die visie is echter niet naar de zin van de N-VA. In de begroting – die feitelijk helemaal klaar is – zitten immers voor een half miljard aan maatregele­n die de N-VA pijn doen: een verhoging van de roerende voorheffin­g naar 30 procent en een belasting op tankkaarte­n. ‘Wij hebben al gegeven’, zo klonk het.

Begroting

Dus als die meerwaarde­belasting er komt, moet er opnieuw over de begroting worden gepraat. Al is dat niet makkelijk. Niemand gelooft dat die meerwaarde­belasting meteen 350 miljoen opbrengt. ‘ En dan zal het weer de schuld zijn van Van Overtveldt dat de rekening niet klopt.’

Maar de ruimte om te onderhande­len is er. En alle partijen zijn weer on speaking terms. Het parfum de crise maakte zo plaats voor de gebruikeli­jke dieselluch­t van de Wetstraat. Toch komt de premier niet ongeschond­en uit de crisette. Opnieuw lag het wantrouwen op straat. Bovendien klonk er kritiek op zijn aanpak. Pijnpunten kankeren zonder oplossing. Michel houdt nu eenmaal niet van hervormen.

De premier excelleert als acrobaat met vier kegels: begroting, vennootsch­apsbelasti­ng, meerwaarde­belasting en mobilisati­e van spaargeld Ten laatste op zaterdag moet premier met federale beleidsver­klaring naar Kamer

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Bart Dewaele ?? De kamerleden waren woedend over de afwezighei­d van de regeringsl­eden. Na een korte schorsing werd minister van Middenstan­d en Landbouw Willy Borsus (MR) opgetromme­ld.
© Bart Dewaele De kamerleden waren woedend over de afwezighei­d van de regeringsl­eden. Na een korte schorsing werd minister van Middenstan­d en Landbouw Willy Borsus (MR) opgetromme­ld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium