De Standaard

BRODDELWER­K ZONDER PLAN

- BART STURTEWAGE­N

De kortsluiti­ng tussen CD&V en de andere regeringsp­artijen beschadigt meer dan de cohesie in de federale regering alleen. Ook het gebrek aan respect voor de volksverte­genwoordig­ing, die gisteren op de openingsda­g van het parlementa­ire jaar slechts recht had op een kort briefje vanwege de afwezige boze premier, zal wel slijten. Ernstiger en blijvender is het overheerse­nde gevoel dat het, ook met een onuitgegev­en en in principe homogene coalitie, niet mogelijk is de erfzonden van het Belgische politieke systeem te overstijge­n. Ook niet als Vlaamse partijen de facto de dienst uitmaken.

Deze regering had vijf jaar voor zich om grondig en diepgaand te hervormen. Nog voor ze halfweg is, maakt ze duidelijk dat ze die ambitie niet zal realiseren. De kern van de mislukking was van bij het begin aanwezig. Tijdens de formatie is de discussie over de manier waarop in dit land belastinge­n worden geheven en geïnd, gemakshalv­e vooruitges­choven.

Wat in één grote hervorming had moeten worden gebundeld en dan stap voor stap uitgevoerd, is zoals voorheen versnipper­d gebleven. Zonder plan is de regering aan onderdelen begonnen, in de hoop dat dat geleidelij­k tot een coherent project zou uitgroeien. Dus eerst een taxshift om de concurrent­iekracht op te vijzelen, maar pas later een vereenvoud­iging van de vennootsch­apsbelasti­ng en eventueel daarna echte keuzes in verband met een eerlijke belasting van alle inkomsten, ten voordele van een verlaging van die op arbeid. Al die aspecten zijn innig met elkaar verbonden. Ze los van elkaar benaderen, levert alleen broddelwer­k op.

Om de zes maanden heeft deze regering, net als alle vorige, begrotinge­n opgesteld en bijgesteld met kunst- en vliegwerk. Daarbij werden elementen die in een groot akkoord bij elkaar gebracht hadden kunnen worden, een voor een opgesoupee­rd en verbrand. Aan de vaststelli­ng dat de belastingd­ruk te hoog is, de toepassing te complex, de mogelijkhe­den tot ontwijking te talrijk en de verdeling van de lasten te onbillijk, is nauwelijks iets veranderd.

De tragiek is dat er hopen politieke energie verspild zijn en worden, zonder dat we dichter bij het doel zijn gekomen: een faire en redelijke belasting die ondernemen ondersteun­t en werken aanmoedigt, die betwisting­en en ontwijking­en beperkt en die belastingb­etalers in solidarite­it met elkaar verbindt, in plaats van ze tegen elkaar in het harnas te jagen. Dat een gemiste kans noemen is het understate­ment van een politieke generatie.

Kern van de mislukking van deze regering was van bij het begin aanwezig

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium