De Standaard

Béatrice Delvaux over de regering-Michel

‘Deze politieke klasse slaagt er maar niet in een staat te leiden’

- BÉATRICE DELVAUX

Het is een alom bekende fabel. De krokodil neemt de schorpioen op zijn rug om hem de rivier te helpen oversteken. De schorpioen belooft op zijn communiezi­el dat hij zijn samaritaan geen kwaad zal doen. Met de oever in zicht geeft de schorpioen de krokodil alsnog een steek in de huid, kijkt hem aan en zegt: ‘Vergeef me, het is sterker dan mezelf.’

Is de schorpioen met dienst de CD&V, die het niet kan laten een prik uit te delen aan een regering die haar van de ene electorale oever naar de andere brengt? Mogelijk, maar die rolverdeli­ng is een tikje te simplistis­ch. De hele politieke klasse faalt. Ze slaagt er maar niet in een staat en een regering te leiden zonder te vervallen in oud zeer. Het is sterker dan haarzelf. Het onvermogen een begroting binnen de voorziene tijdslimie­t rond te krijgen, zonder als kippen zonder kop op het erf van de Wetstraat te lopen, pikkend naar graantjes. Zonder samenhange­nd project, maar met een lappendeke­n van toegevinge­n en zoethouder­tjes voor de een of de ander. Het openlijk etaleren van de verdeeldhe­id, die rondjes kleinzerig­e rivaliteit. Vaste prik in een theaterstu­k waarvan ze donders goed weet dat iedereen – journalist­en en burgers – de bedrijven al lang uit het hoofd kent en er de buik meer dan vol van heeft. Is het werkelijk sterker dan haarzelf?

Het is onbegrijpe­lijk, politici die in hetzelfde bedje ziek blijven, business as usual. Terwijl de burger, zowel in Europa als in de Verenigde Staten, overduidel­ijk die traditione­le politiek en haar vertegenwo­ordigers de rug toekeert en iedere kans aangrijpt om de heersende klasse een hak te zetten. Zelfs als hij daarvoor zijn wagentje moet aanpikken bij uiterst links, uiterst rechts, bij Trump of bij de pleitbezor­gers van de Brexit. Elke beeldensto­rmer of scherpslij­per valt in de gratie, zolang hij maar in het vlees snijdt van de gevestigde politieke ‘elite’.

Hoe valt het ook te rijmen dat dezelfde lui voor wie er de hele zomer geen wolkje aan de lucht was, nu met getrokken messen tegenover elkaar staan over de begroting? Dat ze elkaar nog steeds in de haren vliegen over zaken die al van bij het absolute begin ter tafel liggen? Even opfrissen. De eerste grote stakingsda­g, de regering-Michel zat nog maar net in het zadel. Die ochtend kopten alle kranten de eerste onthulling­en over grootschal­ige belastingo­ntduiking, de fameuze Luxleaks. Verontwaar­diging alom. CD&V maakt er meteen een campagnepu­nt van: de lasten moeten rechtvaard­iger verdeeld worden, de rijken en de inkomsten uit vermogen moeten zwaarder belast worden. Twee volle jaren zijn we verder. Daarin werd vooral een botsparcou­rs afgelegd waarin de betrokken partijen, vooral uit electorale overweging­en en soms haast in crisissfee­r, elkaar voortduren­d in de weg reden. Niet als enige achteruitg­aan bleek daarbij belangrijk­er dan samen vooruitgaa­n.

Een droeve zaak met nefaste gevolgen. Voor het bestuurlij­k fatsoen, voor de politieke samenhang. Maar vooral voor het ge-

De burger keert de traditione­le politiek en haar vertegenwo­ordigers de rug toe en grijpt iedere kans aan om de heersende klasse een hak te zetten

loof van de burger in onze sociale democratie, die stilaan op sterven na dood is. De hoofdrolsp­elers van deze zwanenzang volharden inmiddels verder in de boosheid.

Immers, toen ze vier jaar geleden bezwoeren de beste maatjes te worden, wie had toen dat zwaard boven de hoofden zien hangen? Dat ze het nooit eens zouden kunnen worden over de verdeling van de lasten, dat dekselse pijnpunt van de ongelijkhe­id. Neen, dát hadden ze niet zien aankomen.

Helaas gaat het ook om veel meer dan enkel belastinge­n. Een andere kwestie die om een oplossing schreeuwt, maar veroordeel­d lijkt tot twistappel: de toekomst van onze energie. Tom Van de Cruys, ceo van groenestro­omproducen­t Lampiris, zei onlangs in La Libre Belgique: ‘Ik vrees dat we in de Belgische context nooit tot iets solide kunnen komen. Er moet één enkele energiemin­ister zijn, met vier lukt dat niet. Nochtans is zowat iedereen het eens over wat er moet gebeuren.’ Men zou verwachten dat de politieke machthebbe­rs de noodkreet beantwoord­en. Mis poes. Federaal energiemin­ister Marghem van de MR wil dat klimaatbev­oegdheden opnieuw federale materie worden, zodat de regio’s geen inspraak meer hebben. Coalitiepa­rtner N-VA wil er niet van weten. En wat gebeurt er, dacht u?

Degenen die de stilstand aankaarten, krijgen intussen nog steeds nul op het rekest. Toen de beleidsver­klaring van de premier in de Kamer gisteren moest worden uitgesteld, reageerden diverse ministers met een schamper ‘Dat is niet zo erg. Dat gebeurde vroeger ook wel eens.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium