De Standaard

Parijs opent eerste ‘spuitzaal’ voor drugsgebru­ikers

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Drugsversl­aafden in Parijs kunnen vanaf vrijdag terecht in een ziekenhuis­zaal (met aparte ingang) om hun verslavend­e middelen te injecteren of te inhaleren. Rechts vreest dat dit project dealers zal aantrekken in de buurt.

| De officiële benaming luidt eufemistis­ch ‘ consumptie­zaal met zo weinig mogelijk risico’. Maar tegenstand­ers spreken van ‘ de spuitzaal’.

De linkse minister van Gezondheid­szorg, Marisol Touraine, inaugureer­de gisteren de ruimte in het ziekenhuis Lariboisiè­re, in de buurt van het station Gare du Nord.

Vanaf vrijdag kunnen daar dagelijks – 365 dagen op 365, tussen 13.30 en 20.30 uur – een paar honderd drugsgebru­ikers langsgaan. Binnenin zijn een wachtzaal en zes cabines opgericht waar de verslaafde­n hun drugs kunnen injecteren. Er is ook een ruimte waar ze kunnen inhaleren en nadien kunnen uitrusten. Ze moeten zelf hun verboden middelen meebrengen, maar krijgen er propere naalden en kunnen een beroep doen op artsen, verplegers, opvoeders, sociale assistente­n en veiligheid­spersoneel.

Drugsgebru­ikers die zich wenden tot de ‘spuitzaal’, riskeren geen vervolging voor het bezit en gebruik van verdovende middelen. Die immuniteit geldt ook voor het personeel.

Naalden op straat

De plek voor de ‘salle de shoot’, in het tiende arrondisse­ment van Parijs, is niet toevallig gekozen. Ze ligt in het hart van de zone rond de Gare du Nord, waar het drugsgebru­ik het grootst is en waar hier en daar gebruikte naalden op straat liggen.

Bij de opening gisteren was ook de Parijse burgemeest­er Anne Hidalgo aanwezig. Parijs steunt het project met 850.000 euro, terwijl de rest voor rekening valt van de Franse sociale zekerheid.

Het project is gericht op de ‘meest kwetsbare drugsgebru­ikers die vandaag snel-snel hun dosis injecteren in publieke toiletten, parkings, de hal van appartemen­ten of direct op de trottoirs’, aldus de krant Le Monde.

De eerste aanzet voor het project gaat al terug tot 2010. ‘Dit is het eindpunt van een lange tocht en een lang gevecht’, zei minister Touraine.

Maar de rechtse partij Les Républicai­ns, die in Parijs in de oppositie zit, blijft gekant tegen het project. Een woordvoers­ter van de partij waarschuwt voor het risico dat er meer drugsdeale­rs zullen opduiken in de buurt.

‘We maken hier de overgang mee van een beleid dat erop gericht was de risico’s te verkleinen naar een politiek van banaliseri­ng en legaliseri­ng van drugs’, reageerde Philippe Goujon, viceburgem­eester van het 15de arrondisse­ment.

Ook buurtbewon­ers maken zich grote zorgen.

‘We maken de overgang mee naar een politiek van banaliseri­ng en legaliseri­ng van drugs’ PHILIPPE GOUJON Viceburgem­eester 15de arrondisse­ment

 ?? © blg ?? In Luxemburg zijn er al ruimtes voorzien waar verslaafde­n hun drugs kunnen injecteren.
© blg In Luxemburg zijn er al ruimtes voorzien waar verslaafde­n hun drugs kunnen injecteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium