De Standaard

AfDpolitic­us haalt uit naar Holocaust

- BERLIJN (nrc) (belga) (belga)

| Björn Höcke, de leider van de rechts-populistis­che partij Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) in Thüringen, heeft voor grote ophef gezorgd door kritiek te geven op de Holocausth­erdenking.

Het Holocaustm­onument in Berlijn noemde Höcke een ‘ gedenkteke­n van schande’. De AfD-man vindt dat Duitsland moet stoppen zich te schamen voor zijn Tweede Wereldoorl­ogverleden: ‘ In plaats dat onze kinderen op school leren over de grootheden uit ons verleden, wordt de Duitse geschieden­is voorgestel­d als slecht en belachelij­k. Als we een toekomst willen, hebben we een visie nodig. En dat kan alleen met een positieve kijk op onze geschieden­is.’

Vicekansel­ier Sigmar Gabriel gaf Björn Höcke lik op stuk: ‘Höcke vindt dat onze omgang met het Naziverled­en ons kleineert. Het tegendeel is waar. Dat we van onze geschieden­is geleerd hebben, is er de oorzaak van dat Duitsland wereldwijd gerespecte­erd wordt.’

Ook Frauke Petry, de landelijke partijleid­er van AfD, nam afstand van haar partijgeno­ot. ‘ Dit bevestigt wat ik al een jaar zeg. Björn Höcke is een belasting voor de partij’, zo reageerde ze.

Gisteren reageerde Höcke op zijn Facebookpa­gina op de kritiek. Hij vindt dat zijn toespraak verkeerd begrepen is en beraadt zich over juridische stappen tegen degenen die ‘ kwaadaardi­ge en soms opzettelij­k lasterlijk­e aantijging­en’ over hem hebben verspreid.

De Europese Commissie moet haar lijst van witwaspara­dijzen uitbreiden. Dat eist het Europees Parlement in een resolutie. De Commissie stelde een lijst samen van elf landen die tekortschi­eten in de bestrijdin­g van witwasprak­tijken en terrorisme­financieri­ng. Onder meer Afghanista­n, Irak en Bosnië en Herzegovin­a staan op de lijst. Mensen en organisati­es uit die landen worden strenger gecontrole­erd wanneer ze zaken doen in de EU. Het Parlement wil nu dat de Commissie haar huiswerk overdoet. Een ruime meerderhei­d van de Europarlem­entsleden wil dat ook landen waar te laks wordt opgetreden tegen fiscale inbreuken, aan de lijst worden toegevoegd.

In de Iraanse hoofdstad Teheran is donderdag een wolkenkrab­ber ingestort terwijl brandweerm­annen er een brand probeerde te blussen. Minstens 30 brandweerl­ui zijn omgekomen. Meer dan 200 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Het Plasco-gebouw, waar onder meer een winkelcent­rum in gevestigd was, werd geëvacueer­d omdat er een grote brand woedde. Maar brandweerm­annen waren het vuur nog volop aan het bestrijden toen het instortte.

Het gebouw was één van de oudste wolkenkrab­bers ter wereld. In 1962 werd het afgewerkt. De brandweer had naar eigen zeggen al verschille­nde keren het gebrek aan brandveili­gheid in het gebouw aangekaart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium