De Standaard

Adblue uitschakel­en? Dat kost 400 euro

Met een op het internet te bestellen apparaatje kunnen truckers hun adblue-systeem, bedoeld om minder te vervuilen, uitschakel­en.

- VAN ONZE REDACTRICE GOELE DE CORT

| Het is simpel te koop via websites als aanbod.be, Marktplaat­s, Koop-Plein: een module die in vrachtwage­ns het Adbluesyst­eem uitschakel­t.

‘Het is een kastje dat aan de vrachtwage­n doorgeeft dat de Adblue-tank vol is, ook al is dat niet zo’, legt een Nederlands­e verkoper die online adverteert uit aan de telefoon. ‘ Je hoeft de tank dan niet meer te vullen, het hele systeem wordt uitgeschak­eld.’

Adblue wordt gebruikt in diesels om de uitlaat schoner te maken. Sommige vrachtwage­ns hebben dat niet nodig om de Europese uitstootno­rmen te halen, maar vele anderen wel. De vloeistof zit in een tank en moet geregeld bijgevuld worden. Adblue werkt goed. Soms zijn trucks daardoor zelfs properder dan personenwa­gens, zeggen experts.

Oost-Europa

Maar er zijn dus truckers die sjoemelen met het systeem en via een apparaatje verhindere­n dat de truck Adblue verbruikt. De zaak kwam voor het eerst naar boven in Duitsland. Een reportage van ZDF deze week besloot dat de praktijk schering en inslag is op Duitse wegen.

Vooral in Polen en Roemenië wordt het systeem vaak gebruikt. Een groep ZDF-journalist­en zette er een nepfirma op en kreeg meteen het aanbod met de trucks te sjoemelen. Meer dan een vijfde van de trucks uit Oost-Europa zou ermee rijden, becijferde de Universite­it van Heidelberg. Dat betekent 14.000 extra ton stikstofox­iden extra in de lucht per jaar, en, omdat de Duitse tol berekend wordt op de uitstoot, een inkomstenv­erlies van 110 miljoen euro.

Het verbaast Frank Moreels, voorzitter van de socialisti­sche transportb­ond BTB-ABVV, niet. ‘Er is nu eenmaal veel creativite­it, bijvoorbee­ld ook vervalsing­en van de tachograaf’, zegt hij.

‘Er zijn ondernemin­gen, meestal postbusfir­ma’s, die alle mogelijke middelen aangrijpen om onder de prijs te rijden. De concurrent­ie is zo hard dat een eurocent per kilometer besparen al de moeite is. Met dit systeem zou een bedrijf per vrachtwage­n ongeveer 3.000 euro kunnen uitsparen.’ In Duitsland helpt het de transportb­edrijven daarnaast ook nog om tol uit te sparen.

Moreels kreeg nog geen klachten over de praktijk en zag ook nog geen gevallen in België. ‘Maar als er zo veel in Duitsland zijn, dan zullen ze ongetwijfe­ld ook bij ons en in de buurlanden rondrijden.’

‘Klant verantwoor­delijk’

Veel kost het apparaatje alvast niet; de online verkoper vraagt er 400 euro voor, en voor 500 euro wordt het meteen ook geïnstalle­erd. ‘Adblue uitschakel­en mag niet in Europa’, zegt hij.

‘Maar het is de verantwoor­delijkheid van de klant om te kijken wat hij met het apparaat doet. Ik krijg wel eens een telefoontj­e om het te installere­n in een vrachtwage­n die voor Afrika bestemd is. Of stel: je bent in een buitenland en je zit zonder Adblue, dan kan het ook handig zijn. Ook uit België krijg ik al eens een telefoontj­e. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar in Nederland wordt het niet echt gecontrole­erd.’

Het Nederlands­e ministerie van Infrastruc­tuur en Milieu gaat alvast aan de slag met de informatie, schrijft het Financieel­e Dagblad. Het ministerie geeft toe dat de fraude moeilijk te detecteren valt, maar overweegt een systeem van remote sensing, waarbij er achter de vrachtwage­n gereden wordt om de uitstoot van stikstofox­iden te meten.

In ons land zijn er verschille­nde organen bevoegd voor de inspectie van trucks. Zowel de FOD Mobiliteit als het Agentschap Wegen en Verkeer liet al weten dat dit soort fraude niet onder hun bevoegdhei­d valt.

‘Sommigen doen alles om onder de prijs te rijden. De concurrent­ie is zo hard dat een eurocent per kilometer besparen al de moeite is’

 ?? © rtr ??
© rtr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium