De Standaard

Wie leeft er hier boven zijn stand?

Het gebrek aan fatsoen van de politieke one percenters

- VAN ONZE REDACTEUR JAN-FREDERIK ABBELOOS

BRUSSEL | De Gentse burgemeest­er Daniël Termont (SP.A), die de 21.000 euro die hij verdient met zijn mandaten ‘drinkgeld’ noemt. Geert Versnick (Open VLD), die eens goed moest rekenen of hij nu 5.850 of 6.500 euro verdient. ‘Een beetje voetballer komt daar niet voor uit zijn zetel,’ wist Versnick. Koen Kennis (N-VA), die 30.000 euro kan missen op zijn bankrekeni­ng. Leen Verbist (SP.A), die dan weer niet merkt dat er 30.000 euro te veel op de rekening staat. Louis Michel (MR), die het geen goed idee vindt om Kamerleden ‘slechts’ 4.800 euro te laten verdienen. Anders krijgen we een ‘ wereldvree­md’ parlement vol met ambtenaren en onderwijze­rs maar zonder advocaten en bedrijfsme­nsen.

De zelfdestru­ctieve trip waar sommige politici dezer dagen op lijken te zitten, is indrukwekk­end. Er schort wat met hun referentie­kader. Daarom ter illustrati­e: met een netto maandinkom­en van 5.500 euro behoort iemand tot de een procent best verdienend­e Belgen, leren cijfers van het Centrum voor Sociaal Beleid. Het mediaan netto maandinkom­en in België bedraagt 1.750 euro. Drie keer minder dan Michels ‘salaire de misère’, dat recent voor beroering zorgde in Franstalig België.

Elite

Veel politici met een uitvoerend mandaat, van schepenen uit grote gemeenten tot ministers, vallen onder de hoogste inkomens als we naar hun loonstrook­je kijken. Ze promoveren meteen tot de sociaal-economisch­e elite van het land. Een teken van maatschapp­elijke waardering. Want wie hard werkt met grote verantwoor­delijkheid verdient een goed loon.

Maar meteen dreigt naast macht ook geld het maatschapp­elijke kompas in de war te sturen. Politici vergelijke­n zich dan niet meer met het loon van hun kiezers, maar met dat van internatio­nale managers of – zoals in het geval van Geert Versnick – met stervoetba­llers. Het gevoel groeit dan dat politici eigenlijk miskend zijn, dat ze ‘in de privé’ veel meer hadden kunnen verdienen, dat er straks niemand meer politicus wordt voor 4.800 euro per maand. Op dat moment is het een kleine stap

We moeten met zijn allen langer werken omdat er niet gemorst mag worden met belastingg­eld. Intussen laat het ontspoorde systeem miljoenen euro’s weglekken

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Sebastian Steveniers ?? Koen Kennis (N-VA).
© Sebastian Steveniers Koen Kennis (N-VA).
 ?? © belga ?? Geert Versnick (Open VLD).
© belga Geert Versnick (Open VLD).
 ?? © Fred Debrock ?? Daniël Termont (SP.A).
© Fred Debrock Daniël Termont (SP.A).
 ?? © pn ?? Louis Michel (MR).
© pn Louis Michel (MR).
 ?? © pn ?? Peter Vanvelthov­en (SP.A).
© pn Peter Vanvelthov­en (SP.A).
 ?? © Bart Dewaele ?? Steven Vandeput (N-VA).
© Bart Dewaele Steven Vandeput (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium