De Standaard

Overlegcom­ité morgen al bijeen

- (wwi)

| Het Overlegcom­ité, waarin de verschille­nde regeringen van het land overleggen over geschilpun­ten, komt morgenocht­end al opnieuw samen om de Brusselse geluidsnor­men te bespreken.

Door de discussie zo snel te agenderen is premier Charles Michel (MR) de Brusselse regering te snel af. Die vond dat de Vlaamse regering geen tweemaal een belangenco­nflict kon inroepen tegen de Brusselse geluidsnor­men, en was van plan boetes op te leggen aan te lawaaierig­e vliegtuige­n. Maar nu premier Michel de procedure voor een tweede belangenco­nflict de facto in gang heeft gezet, staat Brussel voor voldongen feiten. Een belangenco­nflict negeren, is hoe dan ook ongezien. Vliegtuigm­aatschappi­jen hebben nu een argument in handen om eventuele boetes af te wijzen.

Vlaanderen diende zijn belangenco­nflict ditmaal niet als gewestrege­ring in, maar als gemeenscha­psregering. Dat is wat kunstmatig, want in Vlaanderen zijn het Gewest en de Gemeenscha­p gefusionee­rd in één regering, maar grondwette­lijk kan het volgens verschille­nde specialist­en.

De situatie doet denken aan de belangenco­nflicten rond de splitsing van BHV. Toen waren het de Franstalig­e, Waalse en Duitstalig­e regeringen die vijfmaal een belangenco­nflict afvuurden op de federale regering om de splitsing van de kieskring tegen te houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium