De Standaard

Bracke wijzigt versie alweer

- (wwi, bbr)

| Eerst gaf Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (N-VA) min of meer toe dat hij betaald werd voor de klusjes die hij voor telecombed­rijf Telenet opknapte. Toen dat niet bleek te kloppen, verschool Bracke zich achter een vertrouwel­ijkheidscl­ausule die hij had afgesproke­n met Telenet en die hij volgens partijvoor­zitter Bart De Wever ‘tot in het absurde’ wou respectere­n.

Maandagavo­nd – toen ook over dat verhaal vragen werden gesteld – wijzigde Bracke zijn versie alweer. Tijdens de gemeentera­ad gaf hij toe dat hij twijfelde of Telenet hem een vergoeding had gestort of niet. Hij was van bank veranderd en vond via elektronis­ch bankieren niet meteen terug of Telenet hem iets had gestort. ‘ Had ik een vergoeding gekregen, dan had ik het zeker geweten. maar net omdat ik het niet kreeg heb ik getwijfeld.’

Bracke herhaalde ook aan Belga dat hij zich wou houden aan de vertrouwel­ijkheidscl­ausule bij Telenet. Maar in een mededeling van Telenet maandag staat alleen dat de leden werd gevraagd om confidenti­aliteit te houden ‘ over zaken die in dit kader gedeeld worden rond de strategie van Telenet’.

Bracke maakte van de gemeentera­ad gebruik om te herhalen dat hij sinds zijn aantreden als Kamervoorz­itter niets meer van Telenet ontving. ‘ Iets anders dan het verhaal dat u met brio in de markt hebt gezet’, sneerde hij in de richting van burgemeest­er Daniel Termont (SP.A). ‘ U kunt alles verkopen, ook onwaarhede­n.’

Hij weigert wel om de Federale Deontologi­sche Commissie van de Kamer in te schakelen. Die kan uitsluitse­l bieden over de deontologi­e van een Kamervoorz­itter die schnabbelt bij Telenet. Oppositiep­artij Groen gaat nu in de Kamer op zoek naar vijftig handtekeni­ngen om de Kamervoorz­itter via een motie te verplichte­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium