De Standaard

Hoe Peking klikspanen in toom houdt

-

Chinese leiders gaan ver om hun macht veilig te stellen. De mysterieuz­e kidnapping van een Chinese topzakenma­n in Hongkong kan in dat plaatje passen. Xiao Jianhua zit vast op het vasteland, waar de partij een oogje in het zeil kan houden.

VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL | De dag voor Chinees Nieuwjaar is een dag van familiebez­oekjes en stille straten. Dat kwam de vijf Chinezen die Xiao Jianhua in zijn luxesuite ophaalden, goed uit. Volgens Reuters werd Jianhua meegenomen in een rolstoel met een kap over het hoofd. Aziatische media berichten dat hij vrijwillig volgde, begeleid door twee vrouwelijk­e bodyguards.

Dat communisti­sch China zo openlijk durft ingrijpen in de ‘ speciale bestuurlij­ke regio’ Hongkong is voor velen zorgwekken­d. Maar de verdwijnin­g van Jianhua heeft ook politieke relevantie. Probleem: er zijn ook veel rookgordij­nen.

Wie is Xiao Jianhua?

Xiao Jianhua (1972) ging al als veertienja­rige naar de elite-universite­it van Peking. Hij werd er hoofd van de officiele studentenv­ereniging en bleef de partij trouw tijdens de studentenb­etogingen op het Tiananmenp­lein (1989). Hij koos voor het zakenleven. Goede connecties met Chinese leiders waren daarbij onmisbaar. Jianhua wordt wel eens de financier van de partijelit­e genoemd. In 2013 investeerd­e hij nog miljoenen in bedrijven van familieled­en van president Xi Jinping.

Via zijn Tomorrow Group heeft Jianhua aandelen in alle industriet­akken en in de banksector. Zijn vermogen wordt geschat op minstens 5,8 miljard dollar. En toch: een paar dagen na zijn verdwijnin­g berichtte Forbes dat Xiao officieel zelfs geen aandeelhou­der is in die Tomorrow Group.

Weten we al meer over die verdwijnin­g?

Xiao heeft de grens tussen Hongkong en communisti­sch China overgestok­en. Dat weten we zeker. Anonieme maar geloofwaar­dige bronnen melden dat de politie Xiao op het vasteland in Speelt president Xi Jinping hier de rol van witte ridder, of is hij bang dat Xiao gaat klikken? bewaring houdt.

Volgens Xiao’s eigen online berichtjes op zijn bedrijfsac­count is hij niet ontvoerd, maar in behandelin­g in het buitenland voor gezondheid­sproblemen. Dat verscheen ook in paginagrot­e krantenadv­ertenties. Maar geloofwaar­dig is het niet echt. Xiao’s echtgenote sloeg namelijk wel alarm bij de politie van Hongkong. Zij zou nu gevlucht zijn naar Japan.

Waarom willen Chinese leiders Xiao vasthouden?

In oktober herverdeel­t de Partij de macht op een vijfjaarli­jks congres. President Xi Jinping wil zo veel mogelijk vertrouwel­ingen aan de macht krijgen én zijn rivalen blokkeren. Maar dan moet de Chinese economie stabiel blijven. Zakenmanne­n als Xiao kunnen snel grote hoeveelhed­en geld uit het land halen. Dat veroorzaak­t abrupte schokken op de beurs, zoals in 2015 gebeurde. Xi ziet Xiao dus als een financieel en politiek risico.

Een andere verklaring is dat Xiao veel weet over hoe de Chinese leiders hun geld beheren. In China zijn partij en bedrijfswe­reld één geheel. Elk bedrijf heeft een officiële partijfunc­tionaris, en de 70 rijkste partijlede­n in het Volkscongr­es zijn 117 miljard dollar waard. Ter vergelijki­ng: de 535 leden van het Amerikaans­e Congres hebben samen 10 miljard dollar.

Die verwevenhe­id brengt schimmige deals en omkoopscha­ndalen met zich. Volgens Chinese bronnen werkt Xiao mee aan een onderzoek naar corruptie. Maar speelt Jinping hier de rol van witte ridder, of is hij bang dat Xiao kan klikken over zijn eigen familie? Niemand die het zeker weet.

Dat de gekidnapte Xiao Jianhua voorlopig geen geld zal geven aan Xi’s politieke rivalen is intussen mooi meegenomen.

 ?? Xiao Jianhua. © blg ??
Xiao Jianhua. © blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium