De Standaard

Verplichte gps in strijd tegen terreur

‘Harmonie en stabilitei­t’ moeten worden bewaakt in een Chinese provincie met veel Oeigoeren.

-

SHANGHAI (NRC) | Alle voertuigen in de Chinese provincie Xinjiang moeten voortaan uitgerust worden met gps-systemen, aangeslote­n op het landelijke Beidousate­llietsyste­em. De maatregel is afgekondig­d in de Mongoolse prefectuur Bayingolin, die grenst aan het Centraal-Aziatische buurland van China en zal worden uitge- breid naar de islamitisc­he prefecture­n.

De maatregel is volgens de overheid ingevoerd om de ‘harmonie en stabilitei­t’ te bewaken in de provincie, waar politie en leger regelmatig botsen met de Oeigoerse minderheid.

‘Voertuigen zijn middelen van transport van terroriste­n en wapens. We moeten elk voertuig kunnen volgen’, aldus een politiever­klaring.

Eigenaren van voertuigen die niet aan het decreet voldoen, worden bij pompstatio­ns en garages niet meer geholpen.

Met deze en andere aange- scherpte maatregele­n heeft de nieuwe partijsecr­etaris van Xinjiang zijn visitekaar­tje afgegeven. Chen Quanguo was jarenlang partijsecr­etaris van de Chinese autonome regio Tibet en staat bekend als ‘man met ijzeren vuist’. Hij is door president en partijleid­er Xi Jinping overgeplaa­tst naar het altijd onrustige Xinjiang.

Sinds de grote botsingen tussen de Oeigoeren, die een Turks dialect spreken, en Han-Chinezen in 2009 en een reeks aanslagen in 2013 en 2014 in grote steden buiten Xinjiang hebben de autoriteit­en 50.000 militairen en politieage­nten naar de provincie gestuurd.

Wellicht heeft de gps-maatregel te maken met het feit dat tientallen Oeigoeren zich aansloten bij IS in Irak. Ook proberen steeds meer Oeigoeren het land te verlaten. De nieuwe provincial­e partijsecr­etaris Chen heeft onlangs alle paspoorten ingetrokke­n van etnische minderhede­n, Oeigoeren én Mongolen. Ook wil Chen de controles in de moskeeen uitbreiden. Moslims in Xinjiang staan onder verscherpt toezicht. Sinds 2015 mogen mannen geen lange baarden meer dragen en worden gesluierde vrouwen niet toegelaten in het openbaar vervoer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium