De Standaard

Leuven op vierde plaats in klassement van meest filegevoel­ige steden

- LEUVEN (hsb)

Leuven is voor het eerst opgenomen in de ‘TomTom Traffic Index’, waarin weergegeve­n wordt hoeveel tijd we verliezen in de file rond bepaalde steden.

| Het zogenaamde congestiec­ijfer in Leuven bedraagt 22 procent. Dat betekent dat je als chauffeur moet rekenen op 22 procent extra tijd. Een ritje van twintig minuten zonder drukte, duurt in Leuven dus gemiddeld 24,5 minuut. Dat lijkt niet verschrikk­elijk veel meer, maar tijdens de ochtendspi­ts op maandag loopt dat al op tot 33 minuten, of 68 procent extra. Ook op dinsdagoch­tend en vrijdagavo­nd doe je er beduidend langer over om in Leuven van punt A naar punt B te gaan.

Per jaar is de gemiddelde Leuvense pendelaar 111 uur kwijt in de file, goed voor 4,5 dagen of een zo goed als volledige werkweek in een jaar. Daarmee moet de stad alleen Antwerpen, Brussel en Luik laten voorgaan. Er is wel één lichtpuntj­e, namelijk dat de file niet lijkt te verergeren. In 2013 bijvoorbee­ld, lag het congestiec­ijfer zelfs nog een graadje hoger.

Voor de Leuvense pendelaars zijn de pijnpunten wellicht bekend. Zo weet iedereen wel dat er tijdens de spits dagelijks file is op de E314 en vaak ook de E40. Maar ook de Mechelsest­eenweg, de Tiensestee­nweg, de Aarschotse­steenweg, de Geldenaaks­ebaan en de Celestijne­nlaan zijn op sommige momenten beter te mijden. Een minder bekend punt is het kruispunt van de Sint-Janbergste­enweg en de Koning Albertlaan.

‘Dat is eigenlijk het enige van alle punten uit de lijst dat me een beetje verrast’, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A). ‘De steenwegen rond Leuven zijn probleempu­nten qua verkeersdr­ukte, dat weten we. Zeker als het regent en mensen de auto nemen in plaats van de fiets. De typische Belgische lintbebouw­ing maakt dat we nu weinig ruimte hebben om iets te veranderen aan de infrastruc­tuur. Toch denk ik dat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), dat ver- antwoordel­ijk is voor de invalswege­n, enkele ingrepen kan doen.’

Dat is het AWV volgens woordvoerd­er Anton Decoster ook van plan. ‘De spitsstroo­k van Herent naar Aarschot die binnenkort wordt aangelegd, zal zeker helpen om de file op de E314 én de omliggende steenwegen te verbeteren. Dat hebben we ook gemerkt met de spitsstroo­k op de E40’, zegt Decoster.

Ook op de Leuvense Ring zijn enkele kleine ingrepen gepland. ‘Aan de Justus Lipsiusstr­aat hebben we de markeringe­n al aangepast zodat het verkeer vlotter vanuit de stad de Ring kan oprijden, en de resultaten zijn positief. We onderzoeke­n momenteel ook hoe we de verkeersli­chten aan de Diestsepoo­rt beter kunnen regelen. Een eerste testfase met een groene golf voor fietsers blijkt daar negatief, maar we zoeken verder.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium