De Standaard

Georgiërs mogen binnenkort zonder visum naar de EU

-

De Europese Raad heeft het visa-regime voor de inwoners van ex-Sovjetstaa­t Georgië versoepeld. In de EU zakendoen mag, een baan zoeken niet.

| ‘Proficiat! @EURaad heeft zonet het #VisaVrij reizen voor #Georgische burgers aangenomen’, tweette de Georgische premier Giorgi Kvirikashv­ili gisteren. Hij is tevreden omdat zijn land, dat vroeger tot het Sovjetblok behoorde, weer een stapje dichter bij de Europese Unie staat.

Vorig jaar ging het Associatie­verdrag tussen de EU en Georgië van kracht, waardoor de handel tussen de EU-lidstaten en Georgië gemakkelij­ker werd. Binnenkort zullen Georgiërs zonder visum in een periode van 180 dagen 90 dagen in de EU-lidstaten mogen reizen. Dat is handig als je hier zaken wilt doen. Voor Georgië is de EU de belangrijk­ste handelspar­tner. Wij exporteerd­en vorig jaar voor 2 miljard euro goederen naar dat land. Het visumvrij verkeer houdt evenwel niet in dat Georgiërs in een EU-lidstaat werk mogen zoeken, want Georgië is geen lid van de EU.

De toekenning van het visumvrij verkeer betekent, in principe, dat Georgië voldoende hervorming­en heeft doorgevoer­d om aan de EU-normen te voldoen. ‘Dat is in grote mate het werk van de vorige Georgische president Mikhail Saakashvil­i, die schoon schip heeft gemaakt in de corrupte politie en de rechterlij­ke macht’, zegt Steven Blockmans, specialist bij het Centre for European Policy Studies. Op de index van Transparen­cy Internatio­nal scoort Georgië beter dan de EU-lidstaten Tsje- chië, Hongarije, Roemenië of Italië.

Het zwakke punt van Georgië is de grenscontr­ole. De regering in Tbilisi heeft geen vat op de afgescheur­de gebieden Abchazië en Ossetië, die door Rusland zijn ingepalmd en waarvan de bewoners Russische paspoorten hebben gekregen.

De toenaderin­g tot Georgië past in het geostrateg­ische beleid van de EU, die in het kader van het Oostelijk Partnersch­ap de banden met de landen die tussen ons en Rusland liggen, wil verbeteren. De EU wil in die landen ‘westerse waarden’ zoals democratie, rechtstaat en mensenrech­ten promoten, en zich tegelijk garanderen van meer stabilitei­t en veiligheid aan onze oostgrenze­n. Dat Oostelijk partnersch­ap is een troostprij­s voor landen als Georgië, Oekraïne of Armenië die eigenlijk graag tot de EU zouden toetreden.

Georgië heeft ook al herhaaldel­ijk gezegd dat het tot de Navo wil toetreden, maar dat is voor het militair bondgenoot­schap een brug te ver.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium