De Standaard

WAT DEMIR TE DOEN STAAT

-

kan de rest van de regering rustig dekking zoeken in de kantine van het parlement.

Ga het dan maar eens uitleggen. Je hebt nauwelijks bevoegdhed­en of geld. Toch niet in verhouding tot het probleem. Not anywhere near.

Wat kan zo’n staatssecr­etaris dan wel doen? Om te beginnen iedereen mee in bad trekken. Collega’s mobilisere­n, desnoods door op tafel te slaan. ‘Jongens, we hebben hier dus wel een regeerakko­ord waarin staat dat we iets tegen de armoede gaan doen!’

Het was Elke Sleurs (N-VA) niet gegeven. De nieuwe staatssecr­etaris misschien wel. Wil ze slagen, dan moet Zuhal Demir van armoede een regeringsp­roject maken. Sleurs slaagde daar niet in en ook Willy Borsus, de MR-minister bevoegd voor maatschapp­elijke integratie, doet niet heel veel meer dan af en toe de OCMW’s wat extra geld toestoppen.

Wat zou dat project dan wel moeten inhouden? Demir wil inzetten op werk. Ze heeft gelijk. De arbeidsmar­kt moet verder hervormd en niet een beetje. Een charmeoffe­nsief bij haar collega Kris Peeters (CD&V) zal wel lukken. Maar de sociale partners en vooral de vakbonden meekrijgen zal meer Limburgse vlaai vergen. Er zijn daar brokken te lijmen.

Demir heeft eens gezegd dat mensen wel harder naar werk zullen zoeken als ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Wel, veel mensen kunnen hun rekeningen allang niet meer betalen. De armoedecij­fers voor mensen die van een uitkering moeten rondkomen, zijn schabouwel­ijk.

Uitkeringe­n in België zijn allesbehal­ve van het hangmattyp­e. Zeker niet na de hervorming­en van de vorige regering. Het was uitgereken­d een regering onder leiding van een PS-krokodil (Elio Di Rupo) waarin een SP.A-krokodil (Monica De Coninck) het mes zette in de werklooshe­idsuitkeri­ngen en de inschakeli­ngsuitkeri­ngen voor jongeren.

We weten ook ondertusse­n dat eenvoudigw­eg uitkeringe­n beperken in de tijd mensen niet sneller aan het werk helpt. Zo simpel is het niet, al is het maar omdat werk zoeken ook geld kost. Trouwens, staat er nu niet in het regeerakko­ord dat de uitkeringe­n naar het niveau van de armoededre­mpel moeten evolueren?

Maar dat wil niet zeggen dat er niet op een slimmere en actievere manier kan worden omgegaan met mensen die van een uitkering leven. Mensen reageren wel degelijk op prikkels en aanmoedigi­ngen. Maar ze moeten om te beginnen weten dat die er zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium