De Standaard

Wat mag en wat niet?

- (vhn)

| ‘ De Belgen hebben het recht vreedzaam en ongewapend te vergaderen, mits zij zich gedragen naar de wetten.’ Zo eenvoudig staat het in artikel 26 van de Grondwet. Met andere woorden: als een Turkse gezagsdrag­er naar hier komt om een of andere boodschap te verkondige­n, valt daar wettelijk weinig aan te doen. Ook al is men het niet eens met die boodschap. Vooraf een bijeenkoms­t verbieden, louter en alleen wegens de inhoud van de meeting, ligt zeer moeilijk.

Toch zijn er ook enkele voorwaarde­n verbonden aan dat recht op vergaderin­g. Zodra de bijeenkoms­t op een openbare plek plaatsvind­t, zijn de politiewet­ten van toepassing. Het is bijvoorbee­ld niet toegelaten het

verkeer te verstoren. En misschien belangrijk­er: als er vooraf wordt geoordeeld dat de bijeenkoms­t een verstoring van de openbare orde met zich meebrengt, bijvoorbee­ld door een tegenactie, dan kan de burgemeest­er van de gemeente waar alles plaatsvind­t, beslissen om de meeting te verbieden. Vorige week, toen een Turkse ex-minister van Erdogans partij naar Sint-Joost-ten-Node kwam, was dat alvast niet het geval. Bij toekomstig­e bijeenkoms­ten waar Turkse (ex-)ministers langskomen, zal nog moeten blijken of dat zo blijft. De gebeurteni­ssen van afgelopen weekend in Nederland hebben de afweging voor burgemeest­ers zeker niet eenvoudige­r gemaakt.

Als er wordt besloten de bijeenkoms­t te verbieden, zou het niet zomaar een oplossing zijn om die dan in de Turkse ambassade te organisere­n. Ambassades en consulaten zijn evengoed Belgisch grondgebie­d, dus gelden de Belgische regels er. Die locaties genieten wel diplomatie­ke onschendba­arheid, wat het moeilijker maakt om er na te gaan of de Belgische wet wordt nageleefd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium