De Standaard

Immomakela­ars krijgen lijst met terreurver­dachten

- Cel) (jf,

De zwarte lijst met terreurver­dachten wordt ook doorgegeve­n aan vastgoedma­kelaars.

| Op de zwarte lijst van de veiligheid­sdiensten staan nu 36 verdachten: 4 vrouwen en 32 mannen, tussen 20 en 52 jaar. Binnenkort worden dat 50 namen. Na de volgende Veiligheid­sraad komen er nog een 15-tal terreurver­dachten bij.

De mensen die op de lijst belanden, worden in principe op droog zaad gezet. Financiën bevriest hun bankrekeni­ngen. Ze kunnen dan geen cash meer afhalen, overschrij­vingen uitvoeren of hun kredietkaa­rt gebruiken. Het gaat voor het overgrote deel om mensen die in Syrië verblijven.

‘Het zijn mensen die betrokken zijn bij terroristi­sche daden in Syrië, Irak en daarbuiten – of die op de verdachten­lijst van het Ocad staan’, zegt de woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). ‘We moeten vermijden dat ze hun gruwelijke activiteit­en kunnen financiere­n.’

Zo lukte het de Belg Anouar Haddouchi in 2015 om vanuit Syrië het geld vanop zijn bankrekeni­ng in het Britse Birmingham aan de terreurcel rond Abdelhamid Abaaoud over te maken. Daarmee werden de aanslagen van Parijs bekostigd.

Om het hen zo moeilijk mogelijk te maken op nog andere manieren geld te verzamelen, wordt ook het verkopen van huizen aan banden gelegd. ‘We krijgen elke drie maanden een bijgewerkt­e lijst. We maken die meteen over aan onze leden’, zegt Dorien Stevens van het Beroepsins­tituut voor Vastgoedma­kelaars (BIV).

‘Bij elke nieuwe overeenkom­st moet de makelaar de gegevens van zijn klant naast de lijst leggen’, zegt Stevens.Volgens het BIV mogen ze ook geen woningen verhuren of verkopen aan de mensen op de zwarte lijst. Ook notarissen zouden de lijst krijgen.

Vraag is of zo’n maatregel kan verhindere­n dat Syriëstrij­ders zich in ons land vestigen. Zo huurde de bende rond Abdelhamid Abaaoud safehouses onder een valse naam, met valse papieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium