De Standaard

Fiscale dossiers spelen weer op

- (wwi)

Een weekend vol verklaring­en heen en weer leert dat de federale regering nog altijd met dezelfde kwalen kampt als een halfjaar geleden.

| De regering besliste toen na een crisette om de fiscale dossiers, zoals de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng, uit te stellen. Maar daarmee zijn de tegenstell­ingen van toen niet weg.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) waarschuwd­e in De Tijd dat het uitblij- ven van een lagere vennootsch­apsbelasti­ng jobs begint te kosten. Waarop CD&V-voorzitter Wouter Beke antwoordde dat de notionele-interestaf­trek afschaffen, zoals Van Overtveldt wil doen, ook jobs zal kosten. Hij drong er in De zevende dag op aan ‘niet tekeer te gaan als een olifant in een porseleinw­inkel’.

Beke vroeg zich ook af waar Van Overtveldt stond met zijn nieuwe methodolog­ie om de fiscale ontvangste­n te ramen, om de systematis­che overraming­en te vermijden. Even later reageerde de N-VA dat daar al hard aan is gewerkt, maar dat CD&V ‘het blijkbaar niet zinvol vond om daar in interkabin­ettenwerkg­roep over te praten, want hun vertegenwo­ordiger heeft gewoon de vergaderin­g verlaten.’

Het zijn dezelfde conflicten die de sfeer in de federale regering al de hele tijd verpesten en premier Michel is niet van plan ze snel uit de wereld te helpen. De hoop is om tegen het zomerreces een oplossing te hebben.

‘Dit is niet iets wat je in een vingerknip realiseert en het is be- langrijk dat we de gevolgen van de maatregele­n die we gaan nemen, goed inschatten’, zegt Michel in L’Echo. ‘De verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng is belangrijk, er is geen sprake van dat we onze goede economisch­e resultaten te grabbel gooien door leerling-tovenaar te spelen.’

Voorlopig buigt de federale regering zich alleen over de begrotings­controle. Werkgroepe­n kijken de cijfers van het Monitoring­comité nog eens na. Een beslissing over het behoud of schrappen van begrotings­buffers is nog niet genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium