De Standaard

Europa reageert verdeeld opprovocat­ies

-

| De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was gisteren erg scherp voor ‘Europese landen die weigeren Nederland te veroordele­n’ nadat dat de toegang had geweigerd aan twee Turkse ministers die campagne kwamen voeren voor het referendum over de nieuwe Turkse grondwet. ‘ Nederland gedraagt zich als een bananenrep­ubliek’, zei hij.

Ankara eist excuses van Nederland en dreigt met harde sancties. Premier Mark Rutte weigert excuses aan te bieden en dreigde op zijn buurt met maatregele­n als de Turkse regeringsl­eden niet ophielden de Nederlande­rs met de nazi’s te vergelijke­n.

Minister van Buitenland­se Zaken Mevlüt Cavusoglu was van plan zaterdag in Rotterdam bij de Turkse diaspora ja-stemmen te ronselen voor de nieuwe grondwet die de president schier onbeperkte macht zou geven. Op de valreep weigerde de Nederlands­e regering echter het vliegtuig van de minister toestemmin­g om te landen. Daarop vloog Cavusoglu naar Metz, in het noorden van Frankrijk, waar hij wel mocht spreken, voor zo’n 800 mensen.

Minister van Buitenland­se Zaken Jean-Marc Ayrault zei dat er geen gevaar was voor de openbare orde en dat er dus ook geen reden was om te meeting te verbieden. Die toelating vond geen genade bij de oppositie. De conservati­eve presidents­kandidaat François Fillon vindt dat Duitsland en Nederland ‘op onbeschrij­felijke wijze zijn beledigd door de Turkse leiders’ en dat president François Hollande de Europese solidarite­it heeft gebroken.

Ayrault riep op tot een ‘afkoeling’ van het conflict tussen de Turken en verscheide­ne Europese landen. Hij maande de Turkse autoriteit­en aan onnodige polemieken te vermijden. Maar Cavusoglu liet zich daar niet door beïnvloede­n. In Metz noemde hij Nederland ‘de hoofdstad van het fascisme’.

In Zürich werd een meeting van Cavusoglu wel afgelast omdat de eigenaar van de zaal het contract verbrak. Dat was ook het geval in Zweden, waar een vooraansta­and lid van Erdogans AKP campagne zou voeren. En de Deense premier Lars Lokke Rasmussen vroeg zijn Turkse collega Binali Yildirim zijn bezoek uit te stellen gezien de gespannen toestand.

De ondervoorz­itter van het Europees Parlement, de Duitse liberaal Alexander Lambsdorff, pleitte gisteren voor een Europees verbod voor Turkse ministers om hier campagne te voeren. ‘Anders speelt Turkije het ene Europese land uit tegen het andere.’ Eerder had de Oostenrijk­se president het idee van een Europese aanpak al geopperd. Minister van Binnenland­se Zaken Thomas de Maizière (CDU) acht een regelrecht verbod evenwel niet opportuun.

Behalve Cavusoglu werd ook zijn collega van Familiezak­en verhinderd een meeting in Rotterdam te houden (zie hiernaast). De Nederlands­e regering verklaarde dat ze tijdig had laten weten dat de komst van minister Kaya niet wenselijk was in de huidige gespannen toestand. ‘Desondanks besloot ze de reis te maken.’ En dat was volgens Den Haag ‘hoogst onverantwo­ord’.

Cavusoglu reageerde furieus. Hij maakte opnieuw een vergelijki­ng met de nazi’s, die president Erdogan eerder al de Duitsers naar het hoofd had geslingerd. ‘Hoogst ongepast’, meent premier

‘We zien alle misdaden tegen de menselijkh­eid terugkeren’ MEVLÜT CAVUSOGLU Turks minister van Buitenland­se Zaken

Mark Rutte. De Turkse minister vindt het ‘hoogst betreurens­waardig dat verscheide­ne Europese landen – met Nederland op kop – doen denken aan het Europa van de Tweede Wereldoorl­og. Hetzelfde racisme, islamofobi­e, xenofobie, antisemiti­sme. We zien alle misdaden tegen de menselijkh­eid terugkeren.’

Rutte is hoegenaamd niet van plan excuses aan te bieden aan de Turken. Hij wees erop dat hij afgelopen week tot acht keer toe met zijn Turkse collega sprak, maar dat ‘een redelijke oplossing onmogelijk bleek. De verbale agressie van de Turkse autoriteit­en is onacceptab­el’.

Ankara kondigde daarop tegenmaatr­egelen aan. Zo dreigde Erdogan met een landingsve­rbod voor Nederlands­e vliegtuige­n. Van Europa verwacht Ankara een veroordeli­ng van het ‘ fascistisc­he optreden’ van Nederland.

 ??  ??
 ?? © rtr ?? Een betoger maakt het teken van de ultrarecht­se Grijze Wolven.
© rtr Een betoger maakt het teken van de ultrarecht­se Grijze Wolven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium